112Purmerend

Zes ‘bellers’ bekeurd op Waterlandlaan

Zaandam, Purmerend – Maandagochtend zijn zeventien automobilisten bekeurd omdat zij met een mobiel in de hand achter het stuur zaten. Op de Thorbeckeweg in Zaandam werden door een motoragent in twee uur tijd elf automobilisten betrapt en staande gehouden.

Op de Waterlandlaan in Purmerend werden maandagochtend, tijdens een verkeerscontrole, zes ‘bellers’ bekeurd. De overtreders waren aan het appen, bellen of navigeren.

Kans op ongeval verviervoudigd

Het gebruik van een mobiel tijdens het rijden is levensgevaarlijk. Het ongevalsrisico is veel groter dan wanneer er niet wordt gebeld. Handsfree bellen is iets veiliger, maar is door concentratieverlies ook niet zonder risico.

De Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft berekend dat:

•    bij 20 tot 30 procent van de ongevallen afleiding van- of gebrek aan aandacht voor het verkeer een belangrijke rol speelt
•    jaarlijks circa 600 slachtoffers (doden en ziekenhuisgewonden) in het verkeer vallen door bellen tijdens het rijden.

Handheld bellen verboden

Het is verboden dat de bestuurder van een motorvoertuig, bromfiets of invalidenvoertuig, een mobiele telefoon vast houdt. Niet alleen bellen, en rijden is verboden, ook rijdend appen, sms-en of iets in de telefoon opzoeken is niet toegestaan.

De wetgever gebruikt de term ‘vasthouden’ bewust. Ook het klemmen van de telefoon tussen oor en schouder is niet toegestaan.

Gerelateerde artikelen

1 commentaar

Wat u zegt

Back to top button
Close
Open chat
1
Heeft u vragen, opmerkingen of tips voor onze redactie? Geef het ons door....
%d bloggers liken dit: