11.6 C
Purmerend
zaterdag 25 maart 2023
HomeGemeenteMogelijke milieuverontreiniging kunstgrasvelden onderzocht

Mogelijke milieuverontreiniging kunstgrasvelden onderzocht

Purmerend – De gemeente Purmerend gaat de uitloging van materialen uit kunstgrasvelden en de gevolgen hiervan op het oppervlaktewater onderzoeken. Dit staat in het door het college van Purmerend beantwoorde raadsvragen die D66 Purmerend had ingediend.

Het televisieprogramma Zembla ontdekte dat op veel plekken onder kunstgrasmatten sprake is van bodemverontreiniging en dat er sprake is van verontreiniging van opppervlaktewater.  Dit doordat er een mengsel van rubber en zand wordt gebruikt onder de kunstgrasvelden. Zembla stelde dat het rubber mogelijk schadelijke stoffen zoals cobalt en zink uitstoot.

In Purmerend zijn er 14 kunstgrasvelden met een onderlaag van zand en rubbergranulaat blijkt uit de vragen die gesteld zijn door raadslid van Meekeren. 1 kunstgrasveld bevat in plaats van zand vulkanisch puimsteen. Alle onderlagen bevatten rubber.

Het college van Purmerend geeft aan met belangstelling de landelijke uitkomsten van het RIVM onderzoek af te wachten. De resultaten van de RIVM zullen uitmaken of de tot nu toe gehanteerde toepassing bij de onderlaag milieuvervuilend is.

Ook geeft het college aan dat het laatste kunstgrasveld wat is aangelegd op het terrein van Mixed Hockeyclub Purmerend uitgevoerd is door een aannemer die Milieu ISO 14001 gecertificeerd is en dat deze voldoet aan de milieueisen.

Om ook specifiek de Purmerendse situatie in beeld te krijgen, heeft de gemeente contact gezocht met een onderzoeksbureau. Deze gaat zo spoedig mogelijk de samenstelling van de grond en het drainagewater ter hoogte van enkele kunstgrasvelden onderzoeken. Ook deze resultaten wachten het college van Purmerend met belangstelling af.

De beantwoorde raadsvragen kunt u hier vinden.

Relevante artikelen:

Schriftelijke raadsvragen over rubbergranulaat en bodemverontreiniging

Purmerendse kunstgrasvelden in uitzending Zembla


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,561VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.6 ° C
12.8 °
10.6 °
79 %
3.6kmh
86 %
za
11 °
zo
7 °
ma
7 °
di
8 °
wo
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.