9.2 C
Purmerend
maandag 15 april 2024
HomeColumnColumn van Toon (91) - eenzaamheid erger dan drank en drugs?

Column van Toon (91) – eenzaamheid erger dan drank en drugs?

Ik lees het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85,5  jaar: Zolang er leven is. Het vertelt over het wonen in een Amsterdams verzorgingshuis. Een beschermde omgeving. Is iedere maandagavond op de tv te zien. Daar is minder sprake van eenzaamheid en toch wordt er vaak een halfleeg glaasje gedronken. Hoe zou dat zijn in een buurt zoals de Gors waar geen eigen Huis van Wijkbewoners is? Er is geen onderzoek naar gedaan naar ik weet. Wel is bekend uit gemeentelijk onderzoek dat de sociale cohesie in de Gors, samen met Purmer-Noord, het laagst is van heel Purmerend. Ik schreef er eerder over in m’n veel bekeken column “Gors tikkende tijdbom?”. Het artikel wordt in december afgedrukt in de Wijkkrant van de Gors. Sociale cohesie is belangrijk. Het zegt iets over samenhang, betrokkenheid en ontmoeting van mensen in de buurt.

Volgens landelijke gegevens is het alcoholgebruik van ouderen de laatste tien jaar bijna verdubbeld. Het meest door hoger opgeleide ouderen. Twee keer zoveel als ouderen met een kleinere beurs. Het gebruik van drugs is lager maar vertoond eveneens een stijgende lijn. Verwacht wordt dat die lijn zich zal doorzetten. Zorgelijk.

EENZAAMHEID WAT IS DAT?

Toch een beetje uit eigen ervaring sprekend. Gebrek aan perspectief. Je kunt geen plannen meer maken van langere duur. Het leven zit er soms bijna op en er is sprake van een afnemende gezondheid en mobiliteit. Isolement voor veel mensen op latere leeftijd dreigt. Sociale contacten zijn een soort levenslijn. Huishoudelijke hulp eveneens om je huis toonbaar te houden. Vereenzaming wordt bevordert wanneer je huisje niet aan kant is. Menselijke contacten zijn onmisbaar. Huishoud electronica (Domotica) is mooi maar mag nooit in de plaats komen van een aai over je bol. Bewegen is belangrijk. Eenzaamheid kan ook te maken hebben met je  karakter.

Uitzichtloosheid is een geweldige voorwaarde om in drank en in mindere mate in drugs te vluchten voor de werkelijkheid. Is heel ongezond omdat ouderen een grotere kans hebben op ziektes en aandoeningen. Minder weerstand.  Alcohol en medicijngebruik verstaan zich vaak slecht met elkaar. Helemaal voorkomen kan niet maar je kunt er veel aan doen. Ontmoeting werkt preventief. Daar kunnen ouderen vaak zelf wat aan doen, maar zonder hulp van anderen gaat het niet. De overheid heeft daarin een voorwaarden stellende taak. Maar terugkerend naar de kop van dit artikel  Eenzaamheid erger dan drank en drugs? Je moet het in samenhang met elkaar zien. Ouder worden kun je niet voorkomen. Alcohol en drugsgebruik wel. Eenzaamheid samen met alcohol en drugs is een regelrechte ramp. Wordt het geen tijd dat de bewoners in de Gors zich gaan roeren? Bij deze uitgenodigd voor een gesprek.

TOON CAPEL (91,6 jaar jong), inwoner Gors
[email protected]

Deze column behoort in een drieluik:

Column van Toon Capel (91) – Gors tikkende tijdbom?

Column van Toon (91) – meer ouderen dood door vallen in eigen huis

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.2 ° C
11.2 °
7.2 °
69 %
0.9kmh
100 %
ma
9 °
di
9 °
wo
8 °
do
10 °
vr
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.