16.6 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePurmerendDe gezichten van bewoners op de bedrijventerreinen

De gezichten van bewoners op de bedrijventerreinen

Purmerend – 247 bewoners is het getal wat in de rondte gaat. 247 bewoners die door omstandigheden niets anders konden dan een kamer betrekken op 1 van de vele omgebouwde bedrijfsruimtes op de bedrijventerreinen van Purmerend. Wonen op de bedrijventerreinen is illegaal maar waar moeten deze mensen dan heen?

De gemeente geeft aan binnenkort te handhaven op de bedrijventerreinen wat tot uitzetting van de bewoners kan leiden. Als eerste zijn er twee panden op de Baanstee-Oost aan de beurt, zo heeft de rechter beslist na een jarenlange juridische strijd. De andere panden hebben nog geen status van handhaving maar volgens wethouder Hegger gaat de gemeente binnenkort over tot actie.

Mogelijk dat vanavond in de gemeenteraad een motie tot uitstel tot handhaving wordt ingediend door een deel van de oppositiepartijen. Of deze motie stand zal houden zal vanavond bekend worden. Wij spraken 5 bewoners van de bedrijventerreinen met elk hun eigen verhaal. Allemaal geven ze aan dat ze weten dat ze illegaal wonen.

Update: Motie van Lijst van Damme, PvdA, D66, Leefbaar Purmerend en GroenLinks hier: Download

Update: Motie verworpen. 8 bewoners staan op het punt dakloos te worden.

Naam: Roy Regter, 23 jaar

Dagelijks leven: Werkzoekende, druk bezig begeleiding te regelen om vanaf hier weer wat op te bouwen

Waarom zit je hier? Uit noodzaak, hiervoor was ik 2 jaar dakloos.

Wat moet er gebeuren? Het is momenteel moeilijk om huisvesting te vinden in Purmerend. Ik sta overal ingeschreven. Als je geen woning hebt dan heb je geen ondergrond en heb je geen ondergrond dan kun je ook niets op bouwen. Hoe ideaal is het om mensen toch onderdak te bieden op de bedrijventerreinen om vanaf hier hun toekomst weer op te bouwen. Laat ons dus wonen tot er een andere oplossing is.

Wat wil jij de gemeenteraad meegeven? Overzie jullie keuze, denk verder dan het zwart/wit plaatje van “dit zijn bedrijfspanden”. Kijk naar de mogelijkheden voor ons om gewoon hier te kunnen wonen en iedereen onderdak te bieden. Het is een plicht van de gemeente om onderdak te bieden. De uitspraak is van de raad van state is net binnen en om nu dan direct te handhaven. Geef mij de tijd.

Naam: Mitchel van Daalen, 22 jaar 

Dagelijks leven: Ik studeer HBO bedrijfseconomie en ben daarnaast werkzaam in het magazijn van AH in Zaandam.

Waarom zit je hier? Bij mijn ouders ging het niet met 5 kinderen, we woonden toen klein en het was veel te druk. Ik zocht een plek om goed met mijn studie aan de gang te gaan. Thuis ben ik overigens nog steeds welkom.

Wat moet er gebeuren? In ieder geval een redelijke termijn om wat anders te zoeken want tussen de uitspraak en de opgelegde dwangsom zit er een te korte tijd. Het is gewoon niet mogelijk om in twintig dagen wat anders te regelen. Stel de handhaving uit en geef mij de tijd.

Wat wil jij de gemeenteraad meegeven? Ik hoop door mee te doen aan dit interview dat wij een gezicht krijgen en dat wij niet als poppetjes worden gezien. Wij zijn gewoon mensen die hun leven op orde willen krijgen. Mijn basisbehoefte, een dak boven mijn hoofd, wordt mij gewoon ontnomen. De gemeente moet gewoon zorgen voor voldoende huisvesting zodat ik mijzelf kan ontplooien. Geef mij ook nog even de tijd, 6 maanden moet genoeg zijn om iets anders te vinden.

Naam: Jeffrey Kemper, 59 jaar

Dagelijks leven: Veel met de kinderen en kleinkinderen bezig. Ik ben arbeidsongeschikt.

Waarom zit je hier? Ik kom uit Curaçao, het is moeilijk om een woning te vinden.

Wat moet er gebeuren? Ik kan via het AOP naar de nachtopvang. Dan moet ik de hele dag in de bibliotheek gaan zitten om te wachten tot ik weer in de avond bij de nachtopvang naar binnen kan. Dat is geen leven voor mij. Ik reageer steeds op de woningen van Intermaris. Ik ben er bijna want laatst was ik de vierde. Als ik de woning krijg dan ben ik opgelucht. Ik ben nu gestresst want 1 januari komt dichterbij.

Wat wil jij de gemeenteraad meegeven? Ik ga vanavond luisteren. Tijdens de presentatie werden de vragen niet goed beantwoord. Ik werd daar erg boos van. Misschien gaan ze ons helpen, misschien is er geen kans meer.  Maar op straat kan ik niet gaan. Geef ons uitstel. Ik heb genoeg aan 6 maanden.

Naam: Richard Riphagen, 48 jaar

Dagelijks leven: Ik werk in de thuiszorg bij Zorgcirkel

Waarom zit je hier? Ik ben in 2013 gescheiden. Per huishouden wordt er maar 1 urgentieverklaring afgegeven. Die heeft mijn ex-vrouw met de kinderen gekregen.

Wat moet er gebeuren? Ik heb 8 maanden bij het AOP gezeten. Er wordt met twee maten gemeten. Als je in de zorgtrajecten loopt kan alles. Ik ben de eerste die zich aan de regels houdt maar de gemeente marchandeert zelf met de regels. Hoe willen ze het hier gaan handhaven dan? Ik denk dat je op de lange termijn niet kan handhaven. Ik begrijp de niet wenselijkheid ervan. Ik ben van mening dat je nu moet zeggen dat je als gemeente nu alles in kaart hebt, degene die er nu wonen kunnen er blijven wonen en nieuwe bewoners niet toelaten op de bedrijventerreinen. Bij verhuizing kan er geen nieuwe bewoner terugkomen. Dat is de meest nette oplossing.

Wat wil jij de gemeenteraad meegeven? Verwachten ze nu werkelijk dat dat ze 300 mensen zich laten afslachten om op straat te gaan leven. We laten iedereen zitten zoals het nu is en komen tot een oplossing. Er komt niemand meer bij. Biedt ons alternatieven. Wij zijn inwoners van Purmerend. Ik betaal netjes mijn belasting.

Naam: Pascal Ekkel, 43 jaar

Dagelijks leven: Ik werk full-time bij een containerbedrijf in Zaandam.

Waarom zit je hier? Ik kon geen huis in de sociale sector krijgen. Mijn urgentie wordt steeds afgewezen. Ik heb 8 maanden bij de Algemene opvang Purmerend gezeten.

Wat wil jij aan de gemeenteraad meegeven? Ze zijn uitgenodigd om hier te kijken. Kom eens langs. Hierbij nodig ik ze uit om eens langs te komen. Doe je werk. Niets gevaarlijks aan wonen op een bedrijventerrein, al wil de gemeente dit anders laten voorkomen.

Naam: Justin Post, 20 jaar

Dagelijks leven: programmeur, muziek maken en van alles wat. Bezig met opstart eigen bedrijf.

Waarom zit je hier?: Ik woonde op de opvanglocatie aan de Etserstraat sinds augustus 2016. Toen ik daar weg moest kon ik niets anders dan dit accepteren.

Wat moet er gebeuren? Het gedoogbeleid aanpakken lijkt mij een slecht voorbeeld als er geen alternatieven worden geboden. Hou wonen op de bedrijventerreinen mogelijk tot de oplossing in de sociale sector er is.

Foto’s: Haico Kats – www.haicokats.nlSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Wat een armoede dat onze medeburgers niet een fatsoenlijk dak boven kun hoofd kan worden geboden. Ruimte voor een hotel bouwen prima, maar dit getuigt toch echt van wanbestuur. Ik zou zeggen gedogen tot er een constructieve oplossing is gebouwd op plaatsen waar dit kan. Geef nu eens mensen prioriteit ipv jullie financiële belangen waar Heron nu staat hadden ook prima 1 persoonsflatjes gebouwd kunnen worden. Maak nu keuzes voor onze mensen!

  2. De gemeente zorgt al jaren niet voor woningen in de sociale sector. Nu de mensen de straat opsturen omdat de “regel” belangrijker is dat de mens, ik vindt het onmenselijk. Welk partij is hiervoor aansprakelijk?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.6 ° C
17.8 °
15.5 °
70 %
1.8kmh
100 %
zo
17 °
ma
23 °
di
18 °
wo
21 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.