6.7 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomePurmerend“Geen bodemverontreiniging” onder kunstgrasvelden

“Geen bodemverontreiniging” onder kunstgrasvelden

Purmerend – Er is geen bodemverontreiniging geconstateerd onder de kunstgrasvelden. Dit schrijft het college van Purmerend in een memo aan de commissie Samenleving. In oktober had de fractie van D66 hierover schriftelijke vragen aan het college gesteld naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla. 

Het televisieprogramma ontdekte dat op veel plekken onder kunstgrasmatten sprake is van bodemverontreiniging en dat er sprake is van verontreiniging van opppervlaktewater. Dit doordat er een mengsel van rubber en zand wordt gebruikt onder de kunstgrasvelden. Zembla stelde dat het rubber mogelijk schadelijke stoffen zoals cobalt en zink uitstoot.

De schriftelijke vragen van D66 waren voor de gemeente aanleiding om ook specifiek de Purmerendse situatie in beeld te krijgen. Hiervoor heeft de gemeente contact gezocht met een onderzoeksbureau om, vooruitlopend op het landelijke onderzoek van het RIVM, zelf een bodemonderzoek uit laten uitvoeren

Er is in november verkennend bodemonderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Kwinfra naar de chemische kwaliteit van de bodem bij 2 kunstgrasvelden in Purmerend, namelijk op het oudste kunstgrasveld (voetbalveld Savannestraat 51, aangelegd in 2004) en een recent aangelegd kunstgrasveld (rugbyveld Van IJsendijkstraat 367, aangelegd in 2015). Hieruit blijkt dat de bodem onder de constructies niet is verontreinigd. Oftewel: het gebruik van rubbergranulaat op de onderzochte kunstgrasvelden heeft geen nadelige invloed op de kwaliteit van de onderliggende bodem.

Het onderzoek geeft wel een aantal aandachtspunten mee:

  1. In de constructie van het oudste kunstgrasveld is wel sprake van een lichte verhoging van zink. Aangezien het zand van de constructielaag voor de toepassing niet is onderzocht, is niet vast te stellen of er een relatie is met het aangebrachte rubber. Omdat de constructie geen onderdeel uitmaakt van de bodem is de Wet bodembescherming niet van toepassing.
  2. In de bermen naast het kunstgrasveld ligt ook rubbergranulaat verspreid. Mogelijk heeft dit een lichte verontreiniging veroorzaakt, maar dat is uit dit onderzoek niet vast te stellen wegens het ontbreken van een zogenaamde 0 – meting. Met Spurd is besproken om maatregelen te nemen om deze verspreiding te voorkomen . Het gaat dan niet om een enkele korrel, maar wel om de concentraties die zich veelal in de directe omgeving van het veld bevinden.

Spurd, de uitvoerder van het gemeentelijk sportbeleid, adviseert de gemeente om het onderzoek van RIVM in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat af te wachten. Op basis van dit onderzoek kan bepaald worden of verdere maatregelen genomen moeten worden. De resultaten van het onderzoek door RIVM wordt medio 2018 verwacht.

Memo hier: https://raad.purmerend.nl/sites/default/files/03e%20Memo%20aan%20commissie%20SL%3B%20%20Bodemonderzoek%20rubbergranulaat.pdf

Rapport bodemonderzoek hier: https://raad.purmerend.nl/sites/default/files/03f%20Rapport%20Kwinfra%3B%20Kunstgrasvelden.pdf

Relevante artikel:

Mogelijke milieuverontreiniging kunstgrasvelden onderzocht

Schriftelijke raadsvragen over rubbergranulaat en bodemverontreinigingSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Op het uitgevoerde onderzoek zijn op zijn minst enkele kanttekeningen te plaatsen. Waarom zijn de bermen met een laag van 0,5 m onderzocht en niet bijvoorbeeld een laagje van 10 cm? De korrels verspreiden immers niet zomaar tot 0,5 m. Verdunning is het gevolg! En zo is er meer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,900FansLike
2,550VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
76 %
4kmh
100 %
di
6 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.