20 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
Home* Gemeenteraadsverkiezingen 2018Verkiezingsprogramma D66: optimistisch en duurzaam

Verkiezingsprogramma D66: optimistisch en duurzaam

Purmerend – Het verkiezingsprogramma van D66 Purmerend is vanmiddag gepresenteerd in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt. Onderwijs, wonen en duurzaamheid: dat zijn de belangrijkste speerpunten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. ‘Wij willen investeren in goed onderwijs dat beter aansluit op de arbeidsmarkt, meer betaalbare woningen en van Purmerend de duurzaamste stad van Nederland maken’, licht lijsttrekker Paul van Meekeren toe.

In het programma maakt D66 duidelijke keuzes. Zo kiezen de sociaal-liberalen voor een realistische toename van vijfduizend woningen in de stad. Hoogbouw is daarbij zeker mogelijk, maar niet in het historische centrum en dus ook niet op de plek van het voormalige postkantoor aan de Gedempte Where. Bij nieuwbouw hebben betaalbare woningen (met maandlasten tot € 650,-) prioriteit, zodat de wachtlijsten voor een sociale huurwoning écht worden teruggedrongen. D66 ziet mogelijkheden voor een hotel langs de A7, maar wil niet bouwen in het Beusebos. In de directe omgeving langs de A7 zijn veel betere locaties mogelijk.

Duurzaam

D66 wil verder grote stappen zetten om Purmerend duurzamer te maken. Zo moeten met woningcorporaties afspraken worden gemaakt om huizen duurzamer te maken, waardoor de energielasten voor de bewoners dalen. Eigenaren van koopwoningen worden onder meer door middel van subsidies en leningen ook gestimuleerd om hun huis te verduurzamen. Daarnaast wil D66 van Purmerend de eerste stad van het land maken waarin geen enkel huis meer een gasaansluiting heeft.

Onderwijs

Van oudsher maakt D66 zich hard voor het onderwijs. Door scholing wordt het talent van elk kind gestimuleerd. Van belang is dat het onderwijs goed aansluit op de arbeidsmarkt en het praktijkonderwijs meer aandacht krijgt. Tegelijk liggen er kansen om met sportverenigingen en culturele organisaties samen te werken en meer te doen aan lichamelijke opvoeding en gezonde voeding. ‘Samen met schoolbesturen, leerkrachten en ouders willen we kijken naar wat verder nog beter kan’, zegt Van Meekeren.

Ruimte

Ook ruimte is een sleutelwoord in het programma van D66, voor inwoners en ondernemers. D66 zet zich in voor een actieplan voor de binnenstad, met aandacht voor de invulling van panden, brede trottoirs, versterking van de (dinsdag)markt en aantrekkelijke (groene) gevels. Een andere prioriteit is het terugdringen van het aantal inwoners dat in armoede leeft of opgroeit, inclusief de preventie van schulden. Met de groei van de stad moeten de mogelijkheden om deel te nemen aan sport en cultuur meegroeien.

Andere speerpunten

Op het gebied van bereikbaarheid zet D66 fors in op de fiets en het openbaar vervoer. Een betere busverbinding vanuit de wijken naar de binnenstad heeft prioriteit. Ook het tegengaan van doorgaand autoverkeer door de binnenstad is een speerpunt. D66 wil verder dat plastic afval aan huis wordt opgehaald, dat er structureel aandacht komt voor de bestrijding van zwerfafval en dat er meer wordt gedaan aan dierenwelzijn. D66 ziet graag dat de gemeente tijdens de jaarwisseling een vuurwerkshow organiseert op een centrale plek in de stad. Als hondenbezitters zich goed houden aan de opruimplicht, kan de hondenbelasting worden afgeschaft.

Uitnodiging aan de stad

Rode draad in het programma is de uitnodiging aan inwoners en ondernemers van Purmerend om mee te denken en mee te praten over ontwikkelingen in de stad. ‘Voor D66 is dat vanzelfsprekend’, zegt Van Meekeren. ‘Wij zijn optimistisch en hebben volop vertrouwen in de mensen die de stad maken.’

Volledige programma

Het programma heeft de titel ‘Duurzaam vooruit – Kansen voor iedereen’. Het volledige verkiezingsprogramma is hier te downloaden: https://purmerend.d66.nl.

Relevant artikel:

D66 Purmerend stelt kandidatenlijst vastSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20 ° C
21.2 °
18.9 °
71 %
4.5kmh
100 %
do
20 °
vr
22 °
za
22 °
zo
21 °
ma
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.