9.4 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
Home* ProvinciaalMensenhandel bij gemeenten Noord-Holland nog te weinig in beeld

Mensenhandel bij gemeenten Noord-Holland nog te weinig in beeld

Noord-Holland – Er is een terugloop van het aantal geregistreerde minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting in Noord-Holland. Slecht vijftien procent komt in beeld, volgens burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar. Bruinooge zei dat afgelopen donderdag tijdens een bijeenkomst van WATCH Nederland, Noordhollandse gemeente- en zorginstellingen en de politie over preventie en aanpak van minderjarigenprostitutie in Noord-Holland. Volgens Bruinooge is er in veel gemeenten te weinig aandacht voor mensenhandel.

Al sinds geruime tijd bestaat er een regionaal meldpunt voor loverboypraktijken, [email protected], maar daar wordt niet of nauwelijks op gereageerd. Toch blijkt uit de casuïstiek dat minderjarigenprostitutie in Noord-Holland een probleem is. Vaak durven slachtoffers, hun familie of andere getuigen niet bij de politie aangifte te doen. Voor hen is er nu het Meldpunt WATCH Nederland (www.watchnederland.nl). Dit meldpunt onderzoekt niet alleen zaken in de regio, maar door heel Nederland, omdat mensenhandelaren zoals loverboys en hun slachtoffers vaak in meerdere regio’s tegelijk actief zijn.

Op donderdag 11 januari kwamen de Politie Noord-Holland, GGD-Veilig Thuis, HVO Querido, Transferium Parlan, Spirit Amsterdam (De Koppeling), het Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid, de Veiligheidshuizen en WATCH Nederland (een initiatief van Terre des Hommes, CKM en Fier) in de Raadzaal van het stadhuis in Alkmaar bijeen voor een presentatie over de preventie en aanpak van minderjarigenprostitutie in Noord-Holland. De presentatie werd ingeleid door burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar (tevens lid van de Landelijke Task Force Aanpak Mensenhandel) en burgemeester Rob Posthumus van Koggenland.

Loverboys bieden hun slachtoffers steeds vaker online aan. Op hun advertenties reageren duizenden klanten uit het hele land. ‘Het gaat om meiden vanaf 11 jaar’, zei Marcia Albrecht van Fier donderdag tijdens de bijeenkomst. ‘Er is veel ronseling via internet, minderjarigen woorden voor seks aangeboden via een fors toegenomen aantal chatrooms en seksadvertenties.  Slachtoffers doen vrijwel nooit aangifte vanwege angst voor wraak of door schaamte.’

Minderjarige meisjes en jongens uit Noord-Holland worden ook buiten de provinciegrenzen geprostitueerd. Daders van buiten de regio komen naar Noord-Holland om hun slachtoffers mee te nemen. Of er worden slachtoffers van buiten de regio naar mannen in Noord-Holland toegebracht. Ook worden slachtoffers uitgewisseld door netwerken van samenwerkende loverboys. WATCH Nederland is daarom in heel Nederland actief.

WATCH Nederland schakelt voortdurend met jeugdzorginstanties en –instellingen, verzamelt bewijzen en draagt casussen via speciaal aangewezen mensenhandelspecialisten over aan de politie, ook zonder dat het doen van aangifte vereist is. Daarnaast acteert WATCH Nederland proactief door het opzetten van bijzondere preventieactiviteiten zoals het stukmaken van de handel van loverboys via online interventies tussen deze uitbuiters en hun klanten.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.4 ° C
10 °
8.3 °
80 %
6.3kmh
100 %
wo
9 °
do
8 °
vr
9 °
za
7 °
zo
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.