19.3 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeCultuurLeeghwater-experience met een bijzonder uitzicht

Leeghwater-experience met een bijzonder uitzicht

Purmerend – Ondernemers Marco Klockenbrink en Sander van der Kleij hebben een passie voor de rijke historie van Purmerend en de omliggende polders. Al in 2016 presenteerden zij een plan aan de gemeente Purmerend voor de “Leeghwaterlijn”. Een educatieve en recreatieve route vanuit het Leeghwaterpark naar de binnenstad van Purmerend. Het idee werd enthousiast ontvangen, maar een geschikte locatie voor de “Leeghwater-experience” was lastig te vinden. Hun eigenlijke locatie -het oude postkantoor- leek op dat moment niet haalbaar. Tijdens een bijeenkomst in december 2017, voor ondernemers over de invulling van de Post NL lokatie, leek dat tij te keren. Klockenbrink en Van Der Kleij vertelden over hun oorspronkelijke idee, en niet veel later werden zij gebeld door projectontwikkelaar Snippe. Een Leeghwater-experience en een panorama-dak in de hoogbouwlocatie behoort tot de mogelijkheden. En met deze invulling werd de Leeghwaterlijn weer nieuw leven ingeblazen. 

 

Paviljoen

De lijn begint in een paviljoen in het Leeghwaterpark. In het Leeghwater Paviljoen maken de bezoekers kennis met het proces van de droogmaking en de gebruikte technieken. Te denken valt daarbij aan een maquette en een interactieve demoversie van de droogmakerij van de Beemster en de Purmer. Het wonder van de droogmakerijen, 400 jaar terug in de tijd. De route van de lijn kan te voet, per fiets of per boot worden afgelegd.

Panorama-dak

Een letterlijk hoogtepunt van de lijn wordt het panorama-dak. Hoog boven Purmerend kijk je uit over onze regio. Je hebt zicht op twee Unesco Werelderfgoederen te weten De Stelling van Amsterdam & De Beemster. Maar je kijkt ook naar De Purmer, De Wijdewormer, De Schermer met hun ringvaarten en -dijken, het IJsselmeer, De Where, Amsterdam, Alkmaar, Zaandam, Edam en Volendam. Van droogmakerij, marktstad, kaasstad, vissershaven, polder tot metropool. Kortom een regio vol met historie en verhalen!

“De inwoners van deze regio realiseren zich niet dat het beeld van Holland zoals de meeste toeristen dat hebben, hier begonnen is. Amsterdam had te weinig ruimte om het groeiende aantal inwoners te voorzien van voedsel. Daarom kreeg de waterbouwkundige Leeghwater de opdracht te onderzoeken of er iets gedaan kon worden met het waterrijke gebied ten noorden en oosten van de stad. De Leeghwaterlijn is een imaginaire lijn die we door Purmerend kunnen trekken die in de Purmer-Noord begint en door het Leeghwaterpark en het Leeghwaterbad loopt en vervolgens parallel aan de Where langs de P3 uitkomt bij het terrein van het voormalig postkantoor. Indien we deze lijn verder doortrekken komen we uit in de Beemster. Deze lijn verbindt aldus de Purmer en de Beemster die onder leiding van Jan Adriaanszoon Leeghwater 400 jaar geleden zijn drooggelegd. Langs deze lijn liggen tal van mogelijkheden om de historie van Purmerend en de droogmakerijen zichtbaar te maken.”

Sander en Marco maken onderdeel uit van DE CREATIEVE HOEKIn het hart van Purmerend staat een oude paardenstal, later gebruikt als pakhuis en getekend door één van de bekendste Purmerendse architecten, J.J.P. Oud. De Westersteeg 22 is inmiddels getransformeerd tot een creatieve snelkookpan waar verschillende bedrijven samenwerken op het gebied van grafisch ontwerp, webdesign, off- & online communicatie (strategie), video & fotografie en evenement organisatie & productie.

Meer informatie over de Leeghwaterlijn vindt u op www.leeghwaterlijn.nl.

Sander en Marco nodigen iedereen uit om te reageren op het plan via de facebookpagina leeghwaterlijn.

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
19.3 ° C
20.6 °
17.8 °
67 %
9.4kmh
79 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.