15.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomePurmerendDe man achter de wereldbol

De man achter de wereldbol

Purmerend – Op 1 maart 2018 werkt Jan Beentjes, stedenbouwkundig ontwerper, 40 jaar bij de gemeente Purmerend. Jan: “In die 40 jaar heb ik circa 20.000 woningen voorbij zien komen, dat is ongeveer 500 woningen per jaar. Ik ben destijds aangenomen voor de woningbouwontwikkeling in De Purmer en daarna voor Weidevenne waar ik als stedebouwer nauw bij betrokken ben.

Het ontwikkelen en meedenken over Weidevenne heeft mij dichter bij de bewoners gebracht. Vooral de woonmanifestaties, waar je de toekomstige bewoners ontmoet om uitleg te geven over de plannen, vond ik heel plezierig. Je hebt direct contact met de mensen waar we dit allemaal voor doen.”

Ontwerp Wereldbol

“Toen Wim-Jan Schotten van de Stichting Weidevenne mij, namens de Kerngroep Weidevenne, vroeg of ik naar een ontwerp voor de rotonde bij Convento wilde kijken, dacht ik wauw, dat is de mooiste plek van Weidevenne en zei dan ook meteen Ja. Tijdens het ontwerpproces moest ik regelmatig terugdenken aan de ontwikkeling van de vier kwadranten, de processen, workshops en die momenten van Eureka dat alles klopt.

Maar hoe moest het ontwerp er dan uitzien? De kaders waaraan het in mijn ogen zou moeten voldoen waren:

  • een welkom in de wereld die Weidevenne heet
  • stoer en robuust, vanwege de grote open ruimte en veel verkeer
  • kunstzinnig en tijdloos
  • een intermediair tussen de verschillende gebouwen zowel klassiek als moderrn
  • vrij van onderhoud

De wereldbol in deze creatieve vorm staat symbool voor de vier kwadranten van Weidevenne: Azië, Amerika, Afrika en Europa. De bol is geen richtingaanwijzer maar hij geeft aan waar je vandaan komt. De bies geeft de verhouding weer van land en water en ligt er daarom een beetje eigenwijs op. Het materiaal is cortenstaal wat onderhoudsvrij is en heeft een stoere en robuuste uitstraling. En door de oranje/bruine kleur laat het zich ook goed aansluiten op zijn omgeving

Kleuren

Verlichting is in de wereldbol essentieel want dit moet kleur geven aan de verschillende continenten en staat tevens symbool voor onze multiculturele samenleving. Door verandering in de lichtkleuren geeft dit nog een extra dimensie. Met een dimmer kan het licht zo subtiel mogelijk worden afgesteld. Voor de inrichting van het maaiveld is een in hoogte oplopende lijn bedacht met 2 soorten siergras. Hierdoor ontstaat een rijzende beweging die de wereldbol doet zweven. De vorm is een Ying Yang teken wat leven en universum bij elkaar brengt.

Tot slot

Ik ben trots op wat Weidevenne is geworden, omdat met deze wijk Purmerend als stad completer is geworden. De belangrijkste schakel met de stad was het herstel van de levensader van Purmerend; de Melkweg. Door de bouw van Melkwegbrug over het Kanaal naar het Centrum is Weidevenne direct verbonden met het hart van de stad. Door mijn werkzaamheden voor Weidevenne ben ik steeds meer Purmerender gaan worden en ik ben er nu ook zelf gaan wonen.

Over het imago van Purmerend hoeven we het, wat mij betreft niet meer te hebben, want Purmerend heeft het gewoon: Een stad om trots op te zijn!”

Dit artikel is eerder verschenen op www.weidevenner.nl – het nieuws uit Weidevenne en Hazepolder en overgenomen met toestemming.

Verslag: Conny Dijkstra – redactie Weidevenner.nl
Foto: Gemeente Purmerend

Relevante artikelen:

Wereldbol Weidevenne kleurig gekleurd

Wereldbol: prachtding of een gruwel?Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.8 ° C
16.2 °
15 °
79 %
1.8kmh
99 %
wo
21 °
do
23 °
vr
26 °
za
29 °
zo
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.