Purmerend

“Ze pikken onze klokken” (video)

Purmerend – “Ze pikken onze klokken”, riep een mijnheer op de Kaasmarkt vanmiddag omhoog kijkend naar het carillon in de toren van het voormalig stadhuis. Een andere voorbijganger is blij dat hij ze de aankomende maanden niet meer hoort. “Zijn we van dat rot geklingel ook weer af.”

De komende maanden zal je namelijk het carillon niet meer horen. De klepels worden op dit moment gerestaureerd en dat is hard nodig. Je hoorde ze namelijk piepen en kraken. De klus wordt geklaard door ‘s werelds grootste klokkengieterij Royal Eijsbouts.

Dirk Fransen van Royal Eijsbouts moet er wel halsbrekende toeren voor uithalen. Op een gammel trappetje en daarna nog wat acrobatiek rond het trappengat kunnen de klepels, acht meter hoger, uit alle klokken gehaald worden. De magneten en de bouten moeten worden vernieuwd.

Maar vooral de klepels zelf moeten weer mooi bol gemaakt worden. Door het vele slaan tegen de klok is er een flink stuk afgeschaafd, waardoor het carillon nu veel te hard klinkt en de kleine klokken niet meer te horen zijn. Over twee maanden is het karwei geklaard en zullen de 26 klokken weer door de Purmerendse binnenstad schallen.

Kopfoto: Rob Klaucke.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.