“Ze pikken onze klokken” (video)

Purmerend – “Ze pikken onze klokken”, riep een mijnheer op de Kaasmarkt vanmiddag omhoog kijkend naar het carillon in de toren van het voormalig stadhuis. Een andere voorbijganger is blij dat hij ze de aankomende maanden niet meer hoort. “Zijn we van dat rot geklingel ook weer af.”

De komende maanden zal je namelijk het carillon niet meer horen. De klepels worden op dit moment gerestaureerd en dat is hard nodig. Je hoorde ze namelijk piepen en kraken. De klus wordt geklaard door ‘s werelds grootste klokkengieterij Royal Eijsbouts.

Dirk Fransen van Royal Eijsbouts moet er wel halsbrekende toeren voor uithalen. Op een gammel trappetje en daarna nog wat acrobatiek rond het trappengat kunnen de klepels, acht meter hoger, uit alle klokken gehaald worden. De magneten en de bouten moeten worden vernieuwd.

Maar vooral de klepels zelf moeten weer mooi bol gemaakt worden. Door het vele slaan tegen de klok is er een flink stuk afgeschaafd, waardoor het carillon nu veel te hard klinkt en de kleine klokken niet meer te horen zijn. Over twee maanden is het karwei geklaard en zullen de 26 klokken weer door de Purmerendse binnenstad schallen.

Kopfoto: Rob Klaucke.

Video: Mediapartner NH-Nieuws.

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Met een overzicht van de belangrijkste artikelen
En exclusieve kortingsacties van winkeliers.
En veel meer. Laat u verrassen. De eerste nieuwsbrief zult u eind oktober ontvangen.

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*