D66 Purmerend: “geen coalitie met PVV”

Purmerend – In het Noordhollands Dagblad van zaterdag 3 maart geeft de PVV Purmerend aan genoeg overeenkomsten te zien met andere partijen om een coalitie te kunnen vormen. D66 is hier duidelijk over en zal niet met de PVV in een coalitie gaan samenwerken. Eerder gaven de PvdA en Groenlinks al aan een samenwerking met de PVV niet te zien zitten.

D66 gaf eerder al aan weinig met de standpunten van de PVV op te hebben, maar het verkiezingsprogramma te willen afwachten. Nu het verkiezingsprogramma van de Purmerendse PVV bekend is, staat voor D66 Purmerend vast dat het niet tot samenwerking in een coalitie zal komen.

Lijnrecht tegenover elkaar

In het programma van de PVV worden uitspraken gedaan die lijnrecht staan tegenover het progressieve, duurzame en sociaal-liberale karakter van D66 Purmerend. ‘Het programma staat ook lokaal bol van uitsluiting en pogingen om haat en verdeeldheid te zaaien. Daar zitten D66 en de D66-stemmers niet op te wachten’, zegt lijsttrekker Paul van Meekeren. ‘D66 staat juist voor het bieden van kansen aan iedereen in Purmerend, ongeacht waar je vandaan komt. Daarom gaan wij voor goed onderwijs, goede aansluiting op de arbeidsmarkt en goede zorg en ondersteuning voor wie dat nodig heeft.’

Prettige stad

De PVV verkondigt bovendien onwaarheden: het beeld dat ze schetsen van de stad klopt niet, zegt Van Meekeren. ‘Purmerend is een prettige stad om in te leven, werken en wonen. Van verloedering, straatterreur of een stijgend aantal geweldsdelicten is helemaal geen sprake. Uit de laatste cijfers van de politie blijkt dat de stad opnieuw veiliger is geworden. Die koers houden we vast. Met standpunten dat ‘het straatbeeld wordt overgenomen door islamitische winkels’ en ‘boerka’s niet zijn weg te denken’, probeert de PVV angst en verdeeldheid te zaaien.’

Coalitie niet mogelijk

D66 vindt dat het wegzetten van groepen mensen niet past bij de Nederlandse identiteit. ‘We zijn als land en stad juist groot geworden door allerlei mensen van buiten die de kennis, cultuur en samenleving hebben verrijkt. Ook waar D66 vol inzet op een toekomstbestendige en duurzame stad, heeft de PVV het alleen over ‘duurzaamheidswaanzin’. Onze idealen zijn niet te verenigen met waar de PVV voor staat, dus is een coalitie gewoon niet mogelijk’, concludeert Van Meekeren. Het is niet zo dat op geen enkele manier kan worden samengewerkt. ‘Mocht de PVV in de gemeenteraad met moties of initiatieven komen die inhoudelijk overeenkomen met onze eigen plannen, dan steunen we die natuurlijk wel.’

PvdA en GroenLinks

De PvdA en Groenlinks gaven in een vorig debat aan dat ze alleen willen samenwerken als de PVV afstand neemt van de landelijke standpunten. Nu dat in het verkiezingsprogramma van de PVV niet naar voren komt zal ook bij deze partijen de samenwerking in een coalitie niet gaan plaatsvinden. De rest van de partijen gaat vooralsnog een eventuele samenwerking niet uit de weg.

 

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Met een overzicht van de belangrijkste artikelen
En exclusieve kortingsacties van winkeliers.
En veel meer. Laat u verrassen. De eerste nieuwsbrief zult u eind oktober ontvangen.

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*