Purmerend – Wederom komt er tegenstrijdige informatie betreffende de kunstgrasvelden aan het licht. Waar wethouder Helm aan de hand van het eerste onderzoek verontreiniging ontkende in antwoord op raadsvragen van D66, wordt dit nu wel erkend. De verklaring van Kwinfra omtrent het eerdere onderzoek roept ook nu weer de nodige vragen op.
Op vrijdag 2 maart 2018 kreeg Regio Purmerend een memo in handen, welke op 9 februari is opgesteld door wethouder Helm aan de leden van de Commissie Samenleving. In deze memo geeft de wethouder een reactie op de verklaring van KW-infra. Het onderzoeksbureau werd door de gemeente gevraagd om een reactie naar aanleiding van een artikel dat eerder op Regio Purmerend verscheen. In dit artikel wordt de zienswijze geschetst van Stichting Kom van dat gras af (Leeuwarden), die op haar beurt op 23 januari j.l. een melding bodemsignaal indiende bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. #snaptuhetnog?
Vier weken later is deze memo nog niet op de agenda van de raadsvergadering verschenen voor behandeling. Gezien de aard van dergelijke specialistische onderzoeken moet worden verwacht dat de tekstuele conclusies stroken met de onderzoeksresultaten.
“De Wet bodembescherming is helder en duidelijk: de bodem mag niet verontreinigd worden”,
stelt wethouder Helm zelf nog in zijn memo van 15 december. Ondanks eerdere duidelijke taal “Eigen onderzoek toont aan: geen bodemverontreiniging”, spreek Helm in zijn laatste memo nu toch over verontreinigingen in de bermen en in de bodem onder de constructie. Regio Purmerend hoopt in ieder geval dat de politieke partijen en inwoners van Purmerend met een kritisch oog de ontwikkelingen betreffende deze velden blijven volgen.
“D66 Purmerend is onaangenaam verrast door de manier van communiceren van dit college de afgelopen maanden. Onduidelijk en soms zelfs misleidend. En dat op zo’n belangrijk dossier op het gebied van milieu en duurzaamheid en dat invloed heeft op de gezondheid van veel Purmerenders”, laat lijsttrekker Paul van Meekeren in een reactie weten.
Uiteraard hebben wij de memo van 9 februari voorgelegd aan Stichting Kom van dat gras af (Kvdga) die op haar beurt ruggespraak hield met een van de bodemdeskundigen. Hieronder geven wij een beknopt overzicht van de zienswijze van de Stichting versus de zienswijze van de gemeente/KW-infra.
Voor de volledige memo’s van de wethouder, verklaring van KW-infra en reactie van Stichting Kom van dat gras af verwijzen wij u naar de links onder dit artikel.
Beknopte samenvatting
Aanwezigheid verontreiniging:
In de conclusie in de gemeentelijke memo van 15 december 2017 wordt duidelijke taal gesproken: Eigen onderzoek toont aan: geen bodemverontreiniging
Er is verkennend bodemonderzoek uitgevoerd naar de chemische kwaliteit van de bodem bij 2 kunstgrasvelden in Purmerend, namelijk op het oudste kunstgrasveld (voetbalveld Savannestraat 51, aangelegd in 2004) en een recent aangelegd kunstgrasveld(rugbyveld Van IJsendijkstraat 367, aangelegd in 2015). Hieruit blijkt dat de bodem onder de constructies niet is verontreinigd. Oftewel: het gebruik van rubbergranulaat op de onderzochte kunstgrasvelden heeft geen nadelige invloed op de kwaliteit van de onderliggende bodem.
Inmiddels moet Helm hiervan terug komen. In de memo van 9 februari j.l. schrijft de wethouder:
De conclusie van het onderzoek in Purmerend is dat er lichte verontreinigingen zijn aangetroffen op de Savannestraat in de bermen naast het veld en in de bodem onder de constructie.
________________
Gemeente
Er kan voor de bermen echter geen relatie gelegd worden met het rubbergranulaat wegens het ontbreken van een referentieonderzoek.
Kvdga
Wederom wordt er een andere conclusie getrokken dan de data aangeeft. De verontreiniging met zink en minerale olie aangetroffen op de Savannastraat is juist kenmerkend voor rubbergranulaat.
De gemeente heeft naar aanleiding van vragen in de raad een verkennend onderzoek laten uitvoeren door KW-infra. Uit dit verkennend bodemonderzoek kwam uit de data naar voren dat er wel degelijk op beide terreinen verontreiniging is aangetroffen. De verontreiniging met zink en minerale olie aangetroffen op de Savannastraat is juist kenmerkend voor rubbergranulaat. En dit ligt dan ook nog eens naast de beschermende constructie. Volgens ons had het rapport dan ook aanleiding moeten geven tot een vervolg onderzoek.
Overtreding van Artikel 18 blijft hiermee dan ook van kracht, “Gebruiken van het resultaat van een werkzaamheid, dat geen betrouwbaar beeld verschaft”.
Het doel was de raad informeren over eventuele risico’s inzake bodemvervuiling door het rubbergranulaat.
Op de overtreding van artikel 18 gaat het memo niet in, als reactie plaatsen ze een verwijt dat we geen hoor en wederhoor hebben toegepast.
________________
Relevante memo’s/reacties
Memo wethouder Helm 15 december 2017Memo wethouder Helm en verklaring KW-infra 9 februari 2018Reactie Kom van dat gras af en reactie bodemdeskundige op verklaring KW infra
Relevante eerdere artikelen
Onderzoek Purmerendse kunstgrasvelden onjuist uitgevoerdGeen bodemverontreiniging onder kunstgrasvelden Mogelijke milieuverontreiniging kunstgrasvelden onderzochtPurmerendse kunstgrasvelden in uitzending Zembla