Hart van de RegioPurmerend

Anastasia: Het gezicht van een Purmerendse dakloze

Purmerend – Sinds november 2016 woont ze op straat. Anastasia Peridis(48) is het voorbeeld van hoe je tussen wal en schip kunt vallen. Ze heeft een postadres. Maar geen woning, geen urgentie, geen mogelijkheid om op de wachtlijst te komen bij het AOP. Het verhaal van een vrouw die tegen muren aanloopt en in een spiraal zit die zo moeilijk te doorbreken is.

Tot 2016 woonde Anastasia in een zorgappartement in Langedijk. Ze zat daar vanwege haar spierziekte posttraumatische dystrofie. Na een jaar in dit appartement gewoond te hebben, moest Anastasia de woning verlaten. Ze stond letterlijk op straat.

Snel daarna vertrok ze naar Purmerend. De stad waar ze bijna haar hele leven heeft gewoond en waar ze nog oudere familieleden had wonen. Niet wetend waar te beginnen kreeg ze uiteindelijk contact met een sociaal wijkteam. Maar hoe deze mensen haar ook probeerden te helpen, ook nu weer viel ze tussen de wal en het schip. De laatste periode had ze geen twee aansluitende woonjaren in Purmerend, dus geen urgentie. Door haar problematieken was een plek in het AOV niet mogelijk.

Hoe ver moet ik zinken voor ik hulp krijg? Geef me toch een kans!

In middels heeft de vrouw via Clup een postadres. Tot 2 januari van dit jaar sliep ze soms in de nachtopvang in Purmerend. Maar door een aantal dingen die daar gebeurd zijn wil ze daar niet meer heen. “Ik word gek van de drugs en oplichters die daar komen”, vertelt ze. Anastasia slaap vaak buiten in parken. Tijdens de kou van de afgelopen periode kon ze soms bij mensen terecht die ze via Facebook leerde kennen. Die mensen vonden het niet verantwoordelijk dat ze onder deze omstandigheden buiten was.

24 uur alleen als vrouw buiten leven. Probeer het eens! Laat staan twee jaar! Gemeente: neem de verantwoordelijkheid

Overdag is Anastasia vaak te vinden in de bibliotheek of De Inloop. Op avonden zoekt ze een warm plekje in de bioscoop of in de snackbar bij het Beatrixplein.

Komende donderdag heeft Anastasia een afspraak met een nieuwe maatschappelijk werkster. Ze hoopt dat na twee jaar op straat het tij zal keren en dat er eindelijk iemand is die verandering kan brengen in de situatie waar ze in zit. Hoop houden doet ze. Maar er moet iets gaan veranderen.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

1 commentaar

  1. Recht op wonen? Van het kastje naar geen schuur….Schandelijk!

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.
%d bloggers liken dit: