* BijzonderRegionaal

Loopt uw digitale klok ook opeens achter?

Purmerend – Oke, Regio Purmerend richt zich hoofdzakelijk op regionaal nieuws. Maar soms… soms….. Deze redacteur merkte het zelf al sinds een kleine week. En gisteren in een toevallig gesprek met de buurman bleek dat hij er ook last van heeft. Digitale klokken op magnetron, oven en wekkerradio lopen achter. We vonden het een bizar toeval. Totdat…. 

….We in een nieuwsartikel lazen dat er een ruzie bestaat tussen elektriciteitsleveranciers in de Balkan. Deze ruzie – en de bijbehorende gevolgen – kwamen aan het licht toen het Instituut Fysieke Veiligheid afgelopen dinsdag een verklaring gaf voor het feit dat het luchtalarm niet overal is afgegaan. Door deze ruzie wordt er niet de afgesproken hoeveelheid stroom aan het Europese net geleverd. Het gevolg: achterlopende digitale klokken.

Doordat het hoogspanningsnet niet precies 50 hertz is, kunnen digitale klokken tot wel zes minuten achterlopen. Deze klokken houden normaalgesproken de tijd bij aan de hand van de frequentie van de wisselstroom van het stroomnet. Als die frequentie niet goed loopt, gaan de klokken dus ook anders lopen.

“Er zijn strakke afspraken over het hoogspanningsnet in Europa. Het kan niet zo zijn dat landen hun conflicten afwentelen op dat net. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen”, zei TenneT dinsdag over de situatie. De netbeheerder verzekert dat het probleem niet voor een grote stroomstoring zal zorgen. “Dan grijpen de Europese netbeheerders meteen in.”

Maar bent u tot op de minuut afhankelijk van klok of wekker; wij raden u de komende tijd aan om uw mobiele telefoon te gebruiken!

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.