18.4 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
Home* BijzonderLoopt uw digitale klok ook opeens achter?

Loopt uw digitale klok ook opeens achter?

Purmerend – Oke, Regio Purmerend richt zich hoofdzakelijk op regionaal nieuws. Maar soms… soms….. Deze redacteur merkte het zelf al sinds een kleine week. En gisteren in een toevallig gesprek met de buurman bleek dat hij er ook last van heeft. Digitale klokken op magnetron, oven en wekkerradio lopen achter. We vonden het een bizar toeval. Totdat…. 

….We in een nieuwsartikel lazen dat er een ruzie bestaat tussen elektriciteitsleveranciers in de Balkan. Deze ruzie – en de bijbehorende gevolgen – kwamen aan het licht toen het Instituut Fysieke Veiligheid afgelopen dinsdag een verklaring gaf voor het feit dat het luchtalarm niet overal is afgegaan. Door deze ruzie wordt er niet de afgesproken hoeveelheid stroom aan het Europese net geleverd. Het gevolg: achterlopende digitale klokken.

Doordat het hoogspanningsnet niet precies 50 hertz is, kunnen digitale klokken tot wel zes minuten achterlopen. Deze klokken houden normaalgesproken de tijd bij aan de hand van de frequentie van de wisselstroom van het stroomnet. Als die frequentie niet goed loopt, gaan de klokken dus ook anders lopen.

“Er zijn strakke afspraken over het hoogspanningsnet in Europa. Het kan niet zo zijn dat landen hun conflicten afwentelen op dat net. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen”, zei TenneT dinsdag over de situatie. De netbeheerder verzekert dat het probleem niet voor een grote stroomstoring zal zorgen. “Dan grijpen de Europese netbeheerders meteen in.”

Maar bent u tot op de minuut afhankelijk van klok of wekker; wij raden u de komende tijd aan om uw mobiele telefoon te gebruiken!Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
18.4 ° C
19.4 °
17 °
81 %
0.9kmh
100 %
vr
17 °
za
18 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.