Purmerend krijgt 1100 nieuwe sociale huurwoningen tot 2032. Woningcorporaties Intermaris, Rochdale, Wooncompagnie, Woonzorg Nederland en de gemeente hebben dit met elkaar afgesproken. Op woensdag 7 maart is deze afspraak officieel bekrachtigd.
De gemiddelde wachttijd op een huurwoning in Purmerend is langer dan 10 jaar. Ook voor kwetsbare groepen zoals gescheiden moeders met kind(eren) is het bijna onmogelijk om een woning te bemachtigen.
De locaties
Nog niet alle locaties zijn definitief en datzelfde geldt voor het aantal woningen. Bij deze alvast een aantal concrete voorbeelden: Wooncompagnie bouwt in de komende jaren aan het Drontermeer, de Dopsloot (Lambertus Huizingastraat) en aan de Waterlandlaan. Rochdale gaat onder meer aan de slag bij het Kwadijkerpark. Woonzorg Nederland is van plan om waar nu het Jaap van Praaghuis (Overwhere) staat tenminste 20 appartementen op te leveren na 2023. Intermaris heeft drie locaties in aanbouw. 67 appartementen en een jongerencentrum in Purmerend Weidevenne (De Lamellen). Deze moeten in 2019 klaar zijn. Verder 65 eengezinswoningen en 38 appartementen in Wherepark, deze moeten dit jaar klaar zijn. Volgend jaar komen hier nog eens 99 eengezinswoningen bij.
Serieuze impuls
Tot 2025 komen er 750 woningen bij. Er volgen er daarna nog 350 tot 2032. In de eerste jaren wordt er gesloopt om ruimte te creëren voor nieuwbouw. Vanaf 2020 tot en met 2025 neemt het aantal sociale huurwoningen toe met gemiddeld 125 woningen per jaar. De huurwoningen worden milieuvriendelijk en energiezuinig gebouwd volgens de nieuwste normen. Afhankelijk van het woongedrag worden de energielasten lager voor de nieuwe bewoners.
Samen waarmaken
Wethouder Hans Krieger is blij met de afspraak: ‘1100 sociale huurwoningen erbij in Purmerend is een serieuze impuls. Deze woningen komen er stap voor stap. Samen maken wij deze ambitie waar.’ De overige bestuurders van de betrokken corporaties ondersteunen deze uitspraak volledig.
Prachtige 1e stap nu ook nog studios van 30m2 voor rond de 350 euro dan kunnen de alleenstaande minima ook fatsoenlijk wonen. Kantoor of ex industrie verbouwen is een optie durft?