12.5 C
Purmerend
vrijdag 29 maart 2024
HomeColumnColumn van Toon Capel (92): Zorg voor mensen op latere leeftijd

Column van Toon Capel (92): Zorg voor mensen op latere leeftijd

Ik was present op de verkiezingsbijeenkomst in De Tien Gemeenten. Er werd inhoudelijk te weinig gezegd. Dat brengt mij er toe te reageren.

Wat is belangrijk? Dat is dat ouderen zelf de regie over hun leven behouden. Het beleid heeft het teveel zelf over ouderen en te weinig over met ouderen. Dat verklaart de grote afstand tussen de kiezer en de politiek. Ouderen zelf vinden dan ook dat ze te weinig gehoord worden.

Wat helpt om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen? Een veilige aangepaste woning en meer hulp.  Vergeten wordt dat er te veel bezuinigd is op de sterk toegenomen vraag naar zorg en veilig wonen. Behalve de toegenomen vergrijzing verplaatst de zorg zich steeds meer van verzorgingshuis (minder plaatsen) en ziekenhuis (eerder naar huis) naar eigen huis. Meer kwetsbare ouderen in teveel onaangepaste woningen is het gevolg. De meeste ongelukken gebeuren in en om huis. Preventie.

Purmerend gaat bouwen. Ik ben benieuwd of nieuwe woningen dan geschikt zijn voor verschillende levensfasen. Die goedkoop en snel aan te passen zijn. Dat kan. Ook bestaande woningen waar de meeste ouderen wonen moeten in een sneller tempo aangepast worden. Daar hoor ik niets over. Er is een grote inhaalslag nodig.

Toon Capel, 92 jaar jong.
[email protected]

Meer columns van Toon:

Column van Toon Capel (91) – Gors tikkende tijdbom?

Column van Toon (91) – eenzaamheid erger dan drank en drugs?



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Mijn naam is Paul Khoe en ik ben in de campagnetijd min of meer de woordvoerder voor zorg en welzijn namens de PvdA Purmerend.

    Ik ben het helemaal met u eens dat woningen geschikt moeten zijn voor ouderen. De PvdA wil dat iedereen op alle vlakken mee kan doen in Purmerend.

    Er zijn mensen met allerlei beperkingen in Purmerend. Beperkingen die veel bij ouderen voorkomen zoals slechter ter been zijn, slecht zien en slechter horen. Krachtverlies, Eerder moe zijn komen bij veel mensen voor.

    Daarom is het nodig dat woningen levensfase bestendig zijn. Mijn persoonlijke idee daarover is, dat als je woningen standaard zo levensfase bestendig mogelijk maakt (standaard is goedkoper) dat je dan later minder maatwerk voorzieningen hoeft te regelen (maatwerk is duur)
    De PvdA Purmerend heeft de voorwaarden daarvoor in het programma opgenomen. Wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen op alle domeinen van het leven (dus ook wonen) daarom willen wij het VN verdrag gehandicapten invoeren.

    Op Facebook hebben we dat al verteld ik voeg hier een link bij: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10211540920219414&id=1256850968

    Als u dat op prijs stelt vertel ik u daar graag meer over. Verder zijn wij van mening dat er voor iedere Purmerender een geschikte woning moet zijn. en dat dakloosheid niet voor mag komen.. Voor het geval u dit niet leest stuur ik u ook een mail.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,850FansLike
2,541VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.5 ° C
13.5 °
11.6 °
71 %
1.3kmh
94 %
vr
14 °
za
16 °
zo
12 °
ma
8 °
di
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.