11.2 C
Purmerend
woensdag 7 juni 2023
HomePolitiekKlacht tegen raadslid niet in behandeling genomen

Klacht tegen raadslid niet in behandeling genomen

Purmerend – De klacht die de stichting Vrienden van het Beusebos had ingediend tegen raadslid Lageveen van de Stadspartij wordt niet in behandeling genomen. Volgens de stichting was de integriteit van het raadslid in het geding omdat hij woordvoerder was op het dossier Locatie Kom A7 (Beusebos) en mee had gestemd over de bouw van het Van der Valk hotel op die locatie.

Volgens de klacht zou het raadslid via zijn werkgever een zakelijke relatie hebben met de Matser groep van het Van der Valk hotel in de Zuidoostbeemster die onlangs ook de plannen voor het hotel in het Beusebos bekend maakte. De stichting trok de integriteit van het raadslid hiermee in twijfel. De stichting diende de klacht tegen het raadslid eind januari in.

In een antwoord van de gemeente op de klacht van de stichting staat dat er op grond van de verordening er alleen sprake zou zijn van een klacht als het gaat om de wijze waarop een raadslid zich in een bepaalde aangelegenheid tegenover de klager heeft gedragen. “De gedragscode is een richtsnoer voor het handelen van individuele raadsleden en het is vooral de verantwoordelijkheid van ieder raadslid zelf om mogelijke belangenconflicten te signaleren en zijn handelen daarop af te stemmen. Daarover kan worden opgemerkt, dat op grond van de bestaande context, er op dit moment geen reden is om te veronderstellen dat er sprake is van de door u veronderstelde overschrijding van de gedragscode.”

Op grond van de wettekst en de over dit onderwerp bestaande jurisprudentie is de conclusie in de brief dat de heer Lageveen wel mocht stemmen over het raadsvoorstel. “De jurisprudentie van de Afdeling Rechtspraak geeft aan dat artikel 28 van de Gemeentewet gaat om het fundamentele recht van een raadslid om deel te nemen aan een stemming. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat het betrokken raadslid “gewoon” medewerker is van een bedrijf en de verwachting speculatief is dat er eventueel sprake zou kunnen zijn van een mogelijk belang van dit bedrijf bij dit raadsvoorstel. Er zou in dit geval noch op grond van de wettekst, noch op grond van de jurisprudentie redenen aanwezig om te veronderstellen of nader te onderzoeken dat het raadslid desondanks niet had mogen stemmen. Uw opvatting over strijdigheid met de Gemeentewet is daarmee onjuist.”

De stichting Vrienden van het Beusebos geeft aan de ontvangen brief in de komende bestuursvergadering te bespreken.

De brief vindt u hier: https://raad.purmerend.nl/download/81314

Relevant artikel:

Twijfels over integriteit raadslid Stadspartij


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,307FansLike
2,236VolgersVolg
1,593VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
11.2 ° C
12.2 °
10.5 °
89 %
0.9kmh
65 %
wo
19 °
do
20 °
vr
23 °
za
26 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.