Volendam

Onthulling kunstwerken in Volendams Museum

Volendam – Vanochtend was het zover. De onthulling van twee prachtige indrukwekkende nieuwe kunstwerken van grote cultureel historische waarde. De doeken zijn in 1902 en 1912 geschilderd door de Franse kunstschilder Henri Ferdinand Bellan. Deze schilder heeft rond 1900 in Volendam gewerkt en de werken werden gerealiseerd in Hotel Spaander.

De kunstwerken laten taferelen zien van Volendammers die gezellig aan de tafel bijeen zitten te kaarten en muziek te maken. De doeken kwamen begin februari aan in Volendam en meteen gingen museumvrijwilligers aan de slag om ze deskundig o.l.v. restaurateur bestuurslid Dick Kerckhoff schoon te maken en te behandelen en te voorzien van een nieuwe lijst.

Gekocht op een kunstveiling in Rome

In eerste instantie werden de schilderijen vorig jaar te koop aangeboden op een veiling in Genua. De vraagprijs was echter veel te hoog en voor het museum niet haalbaar. Voor minimaal € 50.000,– waren de kosten exclusief de kosten van de veiling, verzekering, belasting en vervoer. Omdat de kunstwerken niet werden verkocht in Genua werden zij opnieuw op een veiling in Rome gebracht. Het aanbod van €10.000 van de Vrienden van het Volendams Museum werd opnieuw ter kennis gebracht bij de eigenaar en veilingmeester. Ook in Rome werden de kunstwerken niet gekocht.

Het museumbestuur was zeer verrast toen de eigenaar in Italië akkoord ging met het aanbod van de Vrienden van het Volendams Museum nadat het museumbestuur de eigenaar gevraagd had om de kunstwerken te verkopen voor het door het museum geboden bedrag. Te meer omdat het Volendams Museum een echte vrijwilligersorganisatie is met 23 werkgroepen die iedere dag bezig zijn museumactiviteiten te verrichten voor het behoud van de Volendammer kunstschatten, sieraden en klederdracht die niet voor niets tot het ‘nationaal kostuum’ is bekroond en door bijna de hele gemeenschap wordt gesteund.

Financiering door Vrienden van het Volendams Museum en particuliere sponsoren

Het bestuur van het Volendams Museum heeft bij de aankoop van de twee topkunstwerken een dringend beroep gedaan op het bestuur van de Vrienden van het Volendams Museum en particuliere sponsoren.

Vooral de echte museumfans die het belangeloze museumvrijwilligerswerk en activiteiten op verantwoorde wijze steunen is het bestuur van het Volendams museum dankbaar dat de aankoop is geslaagd. Iedereen kan zijn of haar bijdrage overmaken op de (ANBI)rekening van de Vrienden van het Volendams Museum:  NL78ABNA0981128548.

Meer informatie op: http://www.volendamsmuseum.nl

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

1 commentaar

  1. Opening Volendams Museum expositie 2018 mooi in beeld gebracht compliment.

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.
%d bloggers liken dit: