23.1 C
Purmerend
vrijdag 19 juli 2024
HomePurmerendAgenten niet vervolgd voor doodschieten Raymon (update)

Agenten niet vervolgd voor doodschieten Raymon (update)

Purmerend – Drie politieagenten van de eenheid Noord-Holland worden niet vervolgd voor het doodschieten van Raymon van der Tien die zij op 1 september vorig jaar wilden aanhouden in Purmerend. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert na onderzoek door de Rijksrecherche dat het gebruik van vuurwapens gerechtvaardigd was. Er ontstond een acute dreiging door een man die onverwacht in het donker schreeuwend op hen af kwam rennen met een groot voorwerp dat eruitzag als een gevaarlijk wapen.

Achteraf bleek dat de 41-jarige Raymon een metalen stofzuigerbuis bij zich had, die hij dreigend boven zijn hoofd hield. De man rende vanuit de bosjes hard naar de agenten toe en remde niet af toen ze hem maanden te stoppen. Ze dachten dat het blinkende materiaal een groot mes, zwaard of slagwapen was.

Toen de man niet reageerde, losten de agenten waarschuwingsschoten. Ook dat hielp niet. Daarop schoten de agenten gericht en viel de man gewond op de grond. Toen ze de man naderden, stond hij opeens weer op en liep dreigend richting een van de agenten. Toen waarschuwingen nog steeds geen effect hadden, schoten de agenten nogmaals gericht. De man overleed ter plaatse. Volgens het OM gaat het om noodweer.

Update:

Familie en vrienden van de doodschoten Raymon van der Tien reageren geschokt en boos op de beslissing van het OM om de agenten, die hun Raymon doodschoten, vrij te spreken. In de vroege ochtend van 1 september 2017 kwam de Purmerender in verwarde toestand met een stofzuigerslang op de agenten af. Zij trokken vervolgens hun pistool en schoten hem neer.

Saskia van der Tien, de weduwe van Raymon, is vandaag onbereikbaar voor commentaar. Het nieuws heeft haar zeer aangeslagen. De tante van Raymon, Anja Westerhuis, laat weten dat deze uitkomst iedereen ‘koud op het dak valt’. Volgens haar was het wel te verwachten dat dit de uitkomst zou worden. “De politie houdt elkaar de hand boven het hoofd”, vindt ze. Toch valt de beslissing van het OM haar erg tegen.

Volgens het OM handelden de agenten die avond uit noodweer. Uit verklaringen zou blijken dat Raymon met een stofzuigerbuis op de agenten afkwam, maar dat de buis werd aangezien voor een groot mes. Hierop zijn eerst waarschuwingsschoten gelost om de verwarde van de Tien te waarschuwen. Zijn weduwe Saskia laat echter weten dat er volgens haar 21 keer geschoten is en dat er 7 kogels in het lichaam van Raymon zijn beland.

Vriend van Raymon, Barry van der Loo, is er helemaal klaar mee. “Ongelofelijk!”, roept hij uit als hij hoort dat de agenten vrijgesproken zijn. “Het lijkt wel een doofpot.” Hij begrijpt best dat de agenten van der Tien die nacht wilden stoppen. “Als je hem een of twee keer in zijn been schiet zou dat voldoende moeten zijn.” Volgens familie en vrienden zou Raymond ook meerdere malen in zijn rug geschoten zijn.

Volgens de directe betrokkenen is het nog steeds niet helder wat er nu precies gebeurd is. Familie en vrienden zijn er over uit dat de echte feiten niet bekend zijn.

Relevante artikelen:

Doodgeschoten man is 41 jarige Raymon van der Tien

Stille tocht voor Raymon ✟

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
23.1 ° C
24 °
22 °
78 %
0.9kmh
12 %
vr
23 °
za
28 °
zo
25 °
ma
22 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.