8.4 C
Purmerend
donderdag 18 april 2024
HomePurmerendSpannende avond voor gedoogde huurders bedrijventerreinen

Spannende avond voor gedoogde huurders bedrijventerreinen

Purmerend – Jongeren die boven de bedrijfspanden op het Purmerendse bedrijventerrein de Baanstee wonen, moeten uiterlijk aanstaande zaterdag hun woning verlaten. Toch hebben ze hoop dat ze geen verhuisdozen hoeven in te pakken, want vanavond stemt de gemeenteraad over een onderzoek naar wonen op bedrijfsterreinen.

Officieel mag het niet, maar de gemeente Purmerend gedoogt het wonen boven bedrijven. Of beter gezegd: gedoogde, want inmiddels hebben de veelal jeugdige bewoners te horen gekregen dat ze uiterlijk op 31 maart hun huis uit moeten.

Als de gemeenteraad vanavond voor het onderzoek stemt, maakt dat volgens jongerenwerker Gert-Jan Schipper mogelijk alsnog de weg vrij voor legale bewoning van de ruimtes boven bedrijven: “Waar moeten deze jongeren anders naartoe?”, vraagt hij zich hardop af.

Al jaren helpt Schipper jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun zoektocht naar een geschikte baan of betaalbare woning. De vaak leegstaande kantoren boven bedrijven op terreinen als de Baanstee bieden al die tijd uitkomst.

Schipper legt uit dat de ruimtes makkelijk zijn om te bouwen tot studio’s: “Een woon- en slaapkamer, een keuken, toilet en douche zijn simpel aan te leggen.”

Op deze manier hebben inmiddels meer dan honderd jongeren zelfstandige woonruimte gevonden en betrokken. Een win-win-situatie, want niet alleen de jongeren, ook de eigenaren van de panden profiteren: ze innen maandelijks huur en hun panden worden ook ‘s nachts beheerd. Onderneemster Sonja Spruit verhuurt boven haar zaak enkele ruimtes. Ook zij heeft een brief van de gemeente gekregen. Als de ruimtes boven haar bedrijf op 1 april nog worden bewoond, moet ze een boete van 10.000 euro betalen.

Schipper vindt heel erg jammer dat de gemeente de jongeren niet tegemoetkomt. Hij heeft goede hoop dat de motie vanavond wordt aangenomen: “Hij is al eerder ingediend maar toen staakten de stemmen bij 17 tegen 17. Ik heb nu gehoord dat er een kleine meerderheid is om de motie te ondersteunen. En dan is misschien de weg vrij om voor een periode van vijf jaar het wonen boven bedrijven toe te staan.”

Update: De motie is om 20:08 uur aangenomen. Tegen waren VVD, Ouderenpartij AOV Purmerend en Stadspartij. De motie vindt u hier: Download: 06 Wilde motie D66 Onderzoek legale (tijdelijke) bewoning op bedrijventerreinen.pdf 

Tekst: Mediapartner NH-Nieuws.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,874FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.4 ° C
9 °
7.8 °
73 %
4kmh
100 %
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
10 °
ma
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.