16.5 C
Purmerend
zondag 16 juni 2024
HomePolitiekAdvies bekend voor coalitieonderhandelingen Purmerend

Advies bekend voor coalitieonderhandelingen Purmerend

Purmerend – Een nieuw coalitie gaat mogelijk niet de grote speerpunten zoals de bouw van een hotel in het Beusebos en de hoogbouw op de PostNL lokatie in een nieuw coalitieakkoord vastleggen. Deze onderwerpen blijven zogenaamde vrije onderwerpen waar de gemeenteraad over moet gaan besluiten.

De aangestelde verkenner Roald Helm heeft de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie onderzocht. Volgens hem is D66, GroenLinks, PvdA en Ouderenpartij AOV Purmerend de beste samenstelling. Deze samenstelling levert, inclusief de Stadspartij, een totaal op van 20 van de 37 zetels in de gemeenteraad.

“Een belangrijke motivatie bij dit advies is dat alle partijen uit deze optie de bereidheid hebben om besluitvorming over de onderwerpen Kom A7/Beusebos en Hoogbouw/Ontwikkeling locatie PostNL buiten het coalitieakkoord te houden en de besluitvorming over te laten aan de gemeenteraad”, geeft Helm aan. “Alles overziend en alle partijen gehoord hebbende, schat ik in dat bovengenoemde samenstelling het meest recht doet aan de wens om te komen tot een stabiele coalitie (meer dan 19 zetels). Niet alleen getalsmatig maar ook qua personele bezetting waarbij teamverband en teamgevoel essentieel is.”

Een eventuele 2e optie, volgens Helm, is een samenstelling van D66, GroenLinks, PvdA en CDA. Deze samenstelling levert, inclusief de Stadspartij, een totaal op van 21 zetels.

Ook voor optie 2 wordt geadviseerd om de onderwerpen Kom A7/Beusebos en Hoogbouw/Ontwikkeling locatie PostNL niet op te nemen in een coalitieakkoord maar dit vrije onderwerpen te laten zijn, waarbij de besluitvorming plaatsvindt in de gemeenteraad.

Het advies is dat de Stadspartij de leiding neemt in het verdere proces en partijen hiervoor uitnodigt, uitgaande van één van bovengenoemde opties.

Het verslag van de verkenner kunt u hier downloaden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Optie 1 is een klap in het gezicht van de kiezer. Vier van de vijf partijen hebben zetels verloren, daar hebben ze toch niet voor gekozen? De heer Helm legt niet uit waarom hij de optie met vier verliezende partijen de beste vindt, dat had ik wel graag willen weten…
  De Stadspartij lijkt nodig voor een stabiele coalitie, neem daarbij in ieder geval de twee echte winnaars, GroenLinks en CDA. Dan zijn er nog twee partijen nodig.
  Leefbaar is de enige lokale partij die stemmen heeft gewonnen, al heeft dat zich niet in extra zetels vertaald, is dus een optie, maar daar wordt door de heer Helm met geen woord over gerept. Waarom eigenlijk niet?
  D66, weliswaar een zetel kwijt, maar met 4 zetels een stabiele factor, VVD (ook 4 zetels) zal problemen hebben met GroenLinks, Leefbaar en mogelijk CDA. SP en PVV zijn nieuw, maar samenwerking lijkt lastig te zijn, gezien hun standpunten.
  Blijven over: PvdA en AOV, beiden een zetel verloren, maar AOV zat in coalitie en die heeft verloren, dus zou de eerste keuze PvdA moeten zijn, als noodoplossing als Leefbaar niet in te passen is. Pas als allerlaatste optie zou de AOV overwogen moeten worden.
  De meest logische optie is dus m.i.:
  Stadspartij, GroenLinks, CDA, D66 en Leefbaar (of PvdA, of AOV, in die volgorde)

 2. Nu dan gaat straks als de coalitie er is meneer Hegger toch zijn zin doordrukken. Want dhr Hegger krijgt natuurlijk alle steun van dhr Rotgans. Maar wij burgers laten ons wel horenhoor het zal nog erg gezelligwrdenop de donderdagavond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.5 ° C
17.8 °
14.4 °
71 %
4.9kmh
100 %
zo
16 °
ma
19 °
di
21 °
wo
17 °
do
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.