11.4 C
Purmerend
vrijdag 31 maart 2023
Home* Wat u schrijftEerste bodemcoaches kunnen aan de slag 

Eerste bodemcoaches kunnen aan de slag 

Regionaal – Zes bodemcoaches ontvingen deze week het certificaat waarmee ze binnenkort het veld in kunnen gaan om samen met boeren te kijken naar de kwaliteit van de bodem. De zes zijn de eerste lichting bodemcoaches die door Agrarische Natuurvereniging Water, Land & Dijken zijn opgeleid.

“De aandacht voor de bodemkwaliteit en duurzaam bodembeheer in de landbouw groeit sterk.” zegt Walter Menkveld van Water, Land & Dijken. Wereldwijd staat bodemkwaliteit sterk onder druk en daarmee de voedselzekerheid voor de samenleving en de basis van het inkomen in de landbouw. Steeds meer boeren willen beter weten wat de kwaliteit van de bodem is, kijkende naar o.a. het bodemleven, de beworteling en waterhuishouding, om daarna te leren hoe die bodem te verbeteren en duurzaam te beheren. De bodemcoaches gaan in deze behoefte voorzien.

Effectieve maatregelen

De bodemcoaches kregen hun opleiding in de praktijk van bodemexpert Coen ter Berg, dankzij financiering vanuit het Groen Kapitaal programma van Provincie Noord-Holland. Ze schoolden zich in het maken van een bodemanalyse en welke maatregelen zinvol en effectief zijn om de structuur, het organisch stofgehalte en de waterhuishouding van een bodem te verbeteren.

Eerste focus op bodem veehouderij

De eerste lichting coaches richt zich specifiek op de bodem percelen van veehouders in het veenweidegebied van Noord-Holland. Binnenkort zullen ook bodemcoaches worden opgeleid voor de akkerbouw-, tuinbouw- en bollensector.

Aanmelden kan straks via Landbouwportaal Noord-Holland

De zes bodemcoaches die hun certificaat ontvingen van Water, Land & Dijken gaan eerst aan de slag bij een kleine groep veehouders. Vanaf eind mei kunnen boeren die belangstelling hebben om samen met een bodemcoach een bodem-APK uit te voeren zich opgeven via Landbouwportaal Noord-Holland. Dan wordt deze speciale website voor boeren gelanceerd met veel informatie, advies en subsidiemogelijkheden ter verbetering van de bodem- en waterkwaliteit. De landbouworganisaties zullen boeren later dit voorjaar verder hierover informeren. Het landbouwportaal komt tot stand vanuit de samenwerking Bodem & Water. Hierin bundelen LTO Noord, de agrarische collectieven, de provincie en de waterbeheerders in Noord-Holland de krachten.

Meer informatie op: http://www.waterlandendijken.nl


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.4 ° C
12.2 °
10.5 °
94 %
1.3kmh
100 %
vr
11 °
za
9 °
zo
8 °
ma
7 °
di
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.