10.3 C
Purmerend
vrijdag 24 maart 2023
HomePurmerendIngezonden brief: gemeente Purmerend, mag het licht uit?

Ingezonden brief: gemeente Purmerend, mag het licht uit?

Ingezonden brief: 

Verlichting parkeergarage sporthal de Beuk, sportief of buur(T)onvriendelijk

Afgelopen zaterdag was er in sporthal de Beuk een duurzaamheidsbeurs met als thema: duurzaam leven heel gewoon. Dat spreekt aan zo’n initiatief alleen heb ik daar als directe buur van de Beuk wel een dubbel gevoel bij. Waarom, denk je dan misschien. Nou om de doodeenvoudige reden dat sporthal de Beuk de grootste lichtvervuiler is in de buurt van de Marathonstraat, Sportlaan, van Ijsendijkstraat, Flevostraat en Kolfstraat en dat is weinig duurzaam als je er van uit gaat dat duurzaamheid er op gericht is verantwoord om te gaan met de middelen die voorhanden zijn en daar niet de leefomgeving van mens en dier, maar ook het milieu onnodig mee belast of beschadigd.

Sinds de opening in september 2017 is het namelijk heel normaal dat de verlichting in de sporthal maar ook in het trappenhuis regelmatig ‘s nachts brandt. Nu kan het zijn dat er misschien ‘s nachts gewerkt wordt dus daar wil ik niet te veel over zeuren want ik werk ook niet graag in het donker.

Waar ik, maar inmiddels ook veel buren zich wel mateloos aan irriteren is de enorme bak licht wat 24 uur per dag brandt in de parkeergarage. In november 2017 heb ik een klacht ingediend van deze lichthinder / overlast via de website van de gemeente Purmerend.

Op 28 november werd mijn klacht beantwoord door een meneer van Ruimtelijk Domein – Team Vastgoed en werd mij uitgelegd dat het om een openbare parkeergelegenheid gaat en dat men het licht ook liet branden in verband met overlast. Wel gaf men toe dat het misschien fraaier zou zijn geweest de verlichting middels sensoren o.i.d. aan te sturen. Maar bovenal werd er medegedeeld dat er geen prioriteit aan werd gegeven omdat er nog meer zaken waren die niet deugden. Oh ja en het gaat hier om led verlichting en dat is zoals we inmiddels allemaal krijgen voorgeschoteld vele malen energie zuiniger en dus goedkoper.

Nu ben ik van mening dat je overlast ook kunt faciliteren met name door een goed verlichte afgelegen ruimte te creëren waar mensen dan ook samen kunnen komen en dat het onnodig laten branden ook al is het goedkoper, gewoon verspilling is van energie maar ook van geld. En dan hebben we het nog niet over de schadelijke gevolgen van lichthinder op het leefmilieu van mens en dier waartoe ik als directe buur toe behoor.

Langzamerhand ontstaat er gerommel in de buurt, want nu het voorjaar zich weer ontpopt en de buren weer regelmatig buiten zijn in hun tuin bezig zijn met het groen, spreken we elkaar weer regelmatig en worden mijn irritaties steeds maar weer bevestigd. Dus groeit steeds meer de drang om een buurtprotest te organiseren middels een petitie en daarmee de politiek te bestoken en het bewustzijn aan te wakkeren enz.

Maar eigenlijk is het gewoon onbenullig en onbehoorlijk bestuur of onsportief gedrag om geen rekening te houden met de directe buren van de Beuk en openbare geldverspilling en lichthinder gewoon goed te praten. Terwijl het gewoon een kwestie is om op de juiste knoppen / toetsen te drukken en het licht uit te doen.

Stel dat men over 5 jaar tot de conclusie komt dat de exploitatie en onderhoud van de Beuk toch te veel geld kost. Wordt de Beuk dan ook ontmanteld en verkocht aan Dubai?

Ik zie mijzelf als een redelijk denkend mens en ik zal blijven schrijven en acties organiseren totdat,…….. maar er komt een moment dan gaat de beuk er in.

Gemeente Purmerend, mag het licht uit? Ik slaap graag zonder zonnebril of ooglap.

Alvast bedankt,
Mario Brinkman


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,560VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.3 ° C
11.2 °
8.9 °
90 %
2.2kmh
100 %
vr
12 °
za
10 °
zo
7 °
ma
7 °
di
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.