Purmerend

Stadswandelingen door Gilde Purmerend en wij mochten mee (video)

Purmerend – In de Middeleeuwen was de term “gilde” bij verschillende beroepsgroepen een begrip. De “meester” leerde het vak aan zijn leerling. Deze leerling kon via gezel tot meester opklimmen. Inmiddels bestaan deze gilden niet meer. Sinds 1985 zijn de “gilden” in nieuwe vorm echter weer helemaal terug in Nederland. Vrijwilligers dragen hun kennis, kunde en ervaring over aan anderen in de samenleving, jong en oud.

Het Gilde Purmerend organiseert stadswandelingen in de oude binnenstad van Purmerend. Zij doet dit in nauwe samenwerking met de Vereniging Historisch Purmerend. De wandelingen starten wekelijks op zaterdagmiddag om 14.00 uur en gaan door tot 1 oktober. De start is bij het Purmerends museum op de Kaasmarkt. Dat is onafhankelijk van het aantal deelnemers of het weer.

Naast deze historische wandelingen zijn er ook architectuurwandelingen, dit jaar met als hoofdpersoon Jan Stuyt, die precies 150 jaar geleden geboren is. Ook is er aandacht voor andere Purmerender architecten zoals Jacob Oud en Mart Stam. Moderne kunstwerken in Purmerend (de Melkwegbrug bijvoorbeeld), komen ook aan bod.

Meer informatie over de stadswandelingen kunt u vinden op de website van het gilde Purmerend: http://gildepurmerend.nl/stadswandelingen/

Onze cameraman mocht mee met een gildegids en ondanks dat hij zelf geboren en getogen is in Purmerend, leerde zelfs hij weer iets.

Camera: Ron Vermeulen

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.