12.8 C
Purmerend
woensdag 29 maart 2023
HomePurmerendJacht op reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop weer geopend!

Jacht op reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop weer geopend!

Purmerend – Net als op andere plekken in Nederland komen planten als de reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop ook in Purmerend voor. Een serieus probleem. In 2017 is gemeente Purmerend gestart met de bestrijding, hier wordt nu een vervolg aan gegeven. Vanaf april laat de gemeente de planten bestrijden door een gespecialiseerd bedrijf. Maar hoe gebeurt dat? En waarom is het eigenlijk zo hard nodig? Niels Konijn en Nick Johansson van de gemeente geven uitleg.

Hoe bestrijden jullie de reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop?

Niels: “We huren hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in. Zij doen namens ons de bestrijding. De planten worden plaatselijk uitgeroeid met een middel dat wettelijk is toegestaan. Als je er niet mee in aanraking komt, is het niet gevaarlijk. Het wordt heel selectief en van dichtbij toegepast op de plantjes zelf. Het verstuift verder niet. De medewerkers besprenkelen de planten met beleid en dragen ook verder geen masker of iets dergelijks.”

Waarom eigenlijk?

Nick: “De reuzenberenklauw levert een gevaar op voor de volksgezondheid van mens en (huis)dier. De plant bevat een waterachtige sap van chemicaliën die geactiveerd worden door zonlicht. Deze veroorzaken ernstige blaren en brandwonden wanneer ze in aanraking komen met je huid. Ik heb er foto’s van gezien en daar schrik je gewoon van. In je ogen wil je het al helemaal niet hebben. Als je dan niet tijdig in actie komt kun je er zelfs blind van worden.”

Meer informatie op: http://berenklauwen.blogspot.nl/2014/07/de-gevaren-van-de-berenklauw.html

“Ze zien er ook echt wel een soort van gevaarlijk uit. De reuzenberenklauw kan in één seizoen tot vijf meter hoog worden en heeft grote, scherp getande bladeren. De plant bloeit van juni tot augustus met schermen vol witte bloemetjes in de top. Na de bloei sterft de plant af.”

En de Japanse duizendknoop… Nooit van gehoord!

Niels: “Komt hier ook veel minder voor. In tegenstelling tot de reuzenberenklauw vormt de Japanse duizendknoop geen directe risico voor de volksgezondheid, maar de plant veroorzaakt wel economische en maatschappelijke schade. De wortels kunnen schade toebrengen aan asfalt, funderingen, rioleringen en drainagebuizen. De wortels zijn zo sterk dat ze door beton heen groeien.”

Bron: Gemeente Purmerend


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Dus de gemeente gebruikt gewoon weer round-up om de berenklauw te bestrijden! Als er zo omheen gedraaid word zeg ik het wel. Met spuitlicentie weet ik ook wel dat round-up het enige toelaatbare middel is wat een bewezen effect heeft. Daarnaast het sap komt alleen op je huid als je de plant sloopt. Dus wie niet luisteren wil moet maar voelen toch?

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.8 ° C
13.9 °
10.6 °
87 %
0.9kmh
100 %
wo
12 °
do
12 °
vr
11 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.