15.1 C
Purmerend
maandag 3 juni 2024
HomePurmerendVerraad Anne Frank ontrafeld door Purmerender Gerard Kremer jr.

Verraad Anne Frank ontrafeld door Purmerender Gerard Kremer jr.

Amsterdam – Ans van Dijk, een Joodse vrouw die met de nazi’s collaboreerde, zou middels een telefoontje de familie Frank hebben verraden. Purmerender Gerard Kremer jr. geeft daarvoor nieuw bewijs in zijn roman De Achtertuin van het Achterhuis.

De roman werd gisteren gepresenteerd in de Westerkerk aan de Prinsengracht. De dochter van Kremer jr. gaf een toespraak en kleinzoon Boy zong diverse liederen. Gerard Kremer jr. was gisteravond te gast bij het televisieprogramma Pauw.

Meerdere verraders

Door de jaren heen zijn er al meerdere verraders van de familie Frank aangewezen. Zo zou de jongere zus van kantoorbediende Bep Voskuyl, die zelf de familie juist hielp, mogelijk het onderduikadres van de familie hebben onthuld. Maar in Kremer’s boek, dat gisteren uitkwam, wordt Ans van Dijk benoemd als hoofdverdachte. Deze beschuldiging baseert de auteur op de herinneringen van zijn vader, verzetsheld Gerard Kremer sr..

Afluisteren van telefoongesprekken

Kremer sr. was werkzaam als huismeester in een pand aan de Westermarkt, waar de Wehrmacht zich vanaf 1943 vestigde. Daar wist Kremer sr. meerdere keren telefoongesprekken af te luisteren. Ook Ans van Dijk zou diverse keren aan de lijn hebben gehangen, om melding te doen van Amsterdamse onderduikadressen. Daarbij zou onder meer het onderduikadres van de familie Frank ter sprake zijn gekomen.

Naast informatie over Ans van Dijk onthult de auteur in zijn boek ook de verzetsactiviteiten van zijn vader, die onder meer onderdak bood aan Joodse onderduikers en stempels stal om voedingsbonnen te vervalsen. ‘Deze waardevolle informatie wil ik met de wereld delen. Tevens wil ik anderen oproepen om verhalen niet mee het graf in te nemen. Laten we geschiedenis schrijven voordat het te laat is’, zo stelt Kremer jr. in een persbericht.

Het boek

Als Gerard Kremer in 1941 huismeester wordt van een kantoorpand aan de Westermarkt 2 (Huize Labor) in Amsterdam, om de hoek van wat we nu kennen als het Achterhuis, heeft hij nog geen idee welke rol hij zal gaan spelen in de Tweede Wereldoorlog. Door omstandigheden en omdat hij zijn ogen niet wil sluiten voor wat er gebeurt, belandt hij langzamerhand in het verzet.

Als in de daaropvolgende periode de Wehrmacht een deel van het pand bezet houdt voor geheime activiteiten en Gerard daarbij nog besluit Joodse onderduikers te huisvesten, speelt hij gevaarlijk spel. Dat wordt hem bijna fataal. Een waargebeurd verhaal over ‘De kruidenier van de Westermarkt’, die door zijn unieke positie illegaal voedsel kon verstrekken aan de omgeving van het Achterhuis.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,926FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.1 ° C
16.7 °
13.4 °
72 %
0.9kmh
100 %
ma
17 °
di
20 °
wo
15 °
do
17 °
vr
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.