* Warder

Aardbeving van 2.5 op schaal richter gemeten in Warder

Warder – Onder het dorp Warder is vannacht een lichte aardbeving gemeten. Dat blijkt uit het KNMI-overzicht van de laatste aardbevingen in Nederland en België. De beving vond plaats om 01.01 uur (UTC+2) en had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter. 

Er komen vaker aardbevingen voor in Noord-Holland, die vrijwel altijd worden veroorzaakt door gaswinning. Zo werden er in een juni 2015 kort na elkaar twee nachtelijke aardbevingen bij Anna Paulowna gemeten: de eerste had een kracht van 1,5 op de schaal van Richter, de tweede een kracht van 2,3.

De oorzaak van de aardbeving die rond 1.00 uur vannacht onder het dorp Warder werd gemeten, staat nog niet vast. Dat zegt seismoloog Läslo Evers tegen Mediapartner NH Nieuws. “We kennen in dat gebied geen natuurlijke aardbevingen, maar we gaan verder onderzoeken of er een relatie tot gasvelden is.”

Het dichtstbijzijnde gasveld is gasveld Middelie, zo blijkt uit een interactieve kaart van Milieudefensie. Dat gasveld loopt grofweg van Avenhorn tot Middelie en ligt grotendeels in de gemeente Beemster. Uit het veld wordt sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gas gewonnen.

Het veld onder Beemster is een relatief klein veld, dat oorspronkelijk zo’n 11 miljard m³ gas bevatte. Ter vergelijking: het Groninger gasveld bevatte oorspronkelijk 2.800 miljard m³ gas.

‘Zeer kleine kans op aardbeving’

In 2015 en 2017 werden twee extra boortorens in het gebied geplaatst, en twee extra putten geboord. Volgens de NAM is is de kans dat een gaswinning uit klein gasveld een aardbeving veroorzaakt ‘zeer klein’.

Uit gegevens van het KNMI blijkt dat de aardbeving een kracht van 2,5 op de schaal van Richter had en het hypocentrum op drie kilometer diepte lag. De beving werd geregisteerd door verschillende meetpunten in Noord-Holland, maar ook bij meetstations in Friesland en Groningen werden de trillingen geregistreerd.

Geen berichten op sociale media

Volgens Evers kunnen bevingen vanaf een kracht van 1,8 à 1,9 op de schaal van Richter worden gevoeld. Toch heeft hij niet de indruk dat de beving van vannacht door veel mensen is opgemerkt. “Want anders zie je op sociale media wel berichten verschijnen.”

In welke mate een beving wordt opgemerkt, hangt niet alleen af van de kracht, maar ook van de diepte, het tijdstip en de bevolkingsdichtheid. De beving van vannacht was relatief ondiep, maar er wonen relatief weinig mensen in het gebied van wie een – zo mag worden verondersteld – een groot deel op het moment van de beving op een oor lag.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.