8.4 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
Home* GeschiedenisArcheologen vissen talloze 'schatten' uit zestiende-eeuws wrak bij Warder (video)

Archeologen vissen talloze ‘schatten’ uit zestiende-eeuws wrak bij Warder (video)

Warder – Het ene na het andere object wordt uit de zestiende-eeuwse punter vlak bij Warder gevist. Door het goede weer en de geringe stroming kunnen de archeologen hun hart ophalen. “Het lijkt hier wel de Malediven.”

Een zaagje met inscriptie, een fluit en veel aardewerk komt uit het wrak. “Heel bijzonder”, vindt Thijs Coenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

“Het is voor het eerst na honderden jaren dat iemand dat weer in zijn handen heeft. Goud en zilver is er niet gevonden. Het is zelfs nog niet bekend wat de lading aan boord was. De waarde voor ons zit hem in het schip zelf en de details zoals op het zaagje.”

Inspectie

Het wrak is gevonden tijdens een inspectie van de Markermeerdijk. Omdat de markermeerdijk versterkt moet worden is het hele werkgebied eerst uitgekamd. “In totaal zijn er 8 wrakken gevonden”, laat Jan-Willem Oudhof van de alliantie markermeerdijken weten.

Na de gezonken punter bij Warder is een andere locatie bij Uitdam aan de beurt.

Foto en video: Mediapartner NH-Nieuws – Mischa KorzecSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,796FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.4 ° C
9 °
7.8 °
82 %
4kmh
100 %
wo
8 °
do
8 °
vr
9 °
za
7 °
zo
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.