* Geschiedenis* Warder

Archeologen vissen talloze ‘schatten’ uit zestiende-eeuws wrak bij Warder (video)

Warder – Het ene na het andere object wordt uit de zestiende-eeuwse punter vlak bij Warder gevist. Door het goede weer en de geringe stroming kunnen de archeologen hun hart ophalen. “Het lijkt hier wel de Malediven.”

Een zaagje met inscriptie, een fluit en veel aardewerk komt uit het wrak. “Heel bijzonder”, vindt Thijs Coenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

“Het is voor het eerst na honderden jaren dat iemand dat weer in zijn handen heeft. Goud en zilver is er niet gevonden. Het is zelfs nog niet bekend wat de lading aan boord was. De waarde voor ons zit hem in het schip zelf en de details zoals op het zaagje.”

Inspectie

Het wrak is gevonden tijdens een inspectie van de Markermeerdijk. Omdat de markermeerdijk versterkt moet worden is het hele werkgebied eerst uitgekamd. “In totaal zijn er 8 wrakken gevonden”, laat Jan-Willem Oudhof van de alliantie markermeerdijken weten.

Na de gezonken punter bij Warder is een andere locatie bij Uitdam aan de beurt.

Foto en video: Mediapartner NH-Nieuws – Mischa Korzec

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.