Purmerend

Stoere boten op zonne-energie racen muisstil door Purmerend (video)

Purmerend – Uit de hele wereld komen solarboten, elektrische boten die varen op zonne-energie, naar en door Purmerend. De racemonsters kunnen wel veertig kilometer per uur varen, maar daar merk je niets van: de boten zijn namelijk muisstil. Vandaag was de tweede etappe van het Solar Boat Wereldkampioenschap en die speelde zich af in de Noord-Hollandse stad.

Marcelien Bos-de Koning is wereldkampioen zeilen maar heeft de overstap gemaakt naar Chief Solar Officer. “Normaal als ik opstond keek ik naar buiten en was ik blij met bewolking en veel wind. Dat is nu anders”, lacht ze. De boten hebben namelijk veel zon nodig om vooruit te komen. Het is dus veel inschatten voor de bestuurders en de crew langs de kant, want zonne-energie is schaars op een bewolkte dag en anders haalt de boot de finish niet.

Solarkapitein: toekomstdroom?

Naast de start ligt een groot opblaaszwembad, waar kinderen met hun kleine zelfgemaakte bootjes een eigen wedstrijd houden. Allemaal zijn ze zeer enthousiast over hun scheepjes, die gemaakt zijn van afval. Maar er zijn er maar weinig die een toekomst zien als solarboatkapiten. Op de vraag of ze later ook in zo’n een stoere boot willen racen, antwoord een jongen: “Nee, ik word liever boekhouder of accountant.”


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

1 commentaar

  1. Ze mogen dan wel muisstil zijn, de hekgolf is zo erg dat bij ons, woonarkbewoners aan de Wheredijk, de kopjes uit de kast rammelden. Uitermate verstandig van de gemeente om vergunning te verlenen voor een race op water waar maar 6 km/u mag worden gevaren. En dat is niet voor niets. Ben benieuwd hoeveel schade aan de natuur (oevers) en de woonarken is gedaan!

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.
%d bloggers liken dit: