14.6 C
Purmerend
dinsdag 11 juni 2024
HomePurmerendMarktmeestershuisje wordt in zijn geheel verplaatst

Marktmeestershuisje wordt in zijn geheel verplaatst

Purmerend – Donderdag 12 juli 2018 wordt het Marktmeestershuisje in het centrum van Purmerend in zijn geheel verplaatst. Het startmoment is om 11.30 uur en wordt gedaan door Attica Vastgoed, firma Bresser en de gemeente. Toeschouwers zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Het Marktmeestershuisje uit 1910 staat op de hoek van de Koemarkt en wordt in zijn geheel verplaatst naar de andere hoek. Het verplaatsen van de ene kant van de markt naar de andere kant duurt ongeveer 30 minuten. Daarna wordt het huisje nog gedraaid, dat duurt een paar uur.

Auto’s

Belangstellenden kunnen langs de hekken het verplaatsen bekijken. Dit moet veilig kunnen, daarom worden hekken geplaatst tussen De Stallen en de parkeergarage ’t Lammetje. Fietsers moeten afstappen en met de fiets aan de hand de hekken passeren om de fiets te kunnen parkeren. Omfietsen kan natuurlijk ook.

Verplaatsen

Het hele huisje wordt op een betonnen plaat gezet en verplaatst naar een plek tussen de kleine en de grote Koemarkt. In de nieuwe setting markeert het markthuisje de overgang naar de tweede pleinruimte voor de toekomstige markthal. De marktmeester gaat opnieuw gebruik van het huisje maken en heeft dan zicht op beide pleinruimtes. In de nieuwe situatie komt het huisje geheel vrij te staan.

Markthal

Attica Vastgoed verplaatst het gemeentelijk monument, zodat op deze plek de nieuwe Markthal gebouwd kan worden. Attica is de initiatiefnemer voor het bouwen van de Markthal in de stad. Zij hebben de firma Bresser in de arm genomen om dit staaltje van her-funderen, vijzelen en verplaatsen op zich te nemen. Meer informatie over de Markthal Purmerend is te vinden op www.markthalpurmerend.nl.

Derde gebouw dat in zijn geheel wordt verplaatst in Purmerend

Het is niet de eerste keer dat een gebouw in zijn geheel wordt verplaatst in Purmerend. Twee gebouwen gingen het Marktmeestershuisje voor: het oude stadhuis uit 1591, dat nu dienst doet als museum en het houten huis van de familie Brantjes uit de 19 de eeuw. In 1633 werd besloten de markt (de huidige Kaasmarkt) te vergroten, omdat het plein te klein werd voor de toenemende aanvoer van marktwaar. Het stadhuis is toen met vijzels ongeveer 15 meter achteruit gezet nadat het van zijn fundamenten was losgemaakt. Het houten huis van de familie Brantjes aan de Purmersteenweg had bouwelementen die karakteristiek zijn voor de laat 19 de-eeuwse stijl van bouwen. Daarom had het Zuiderzeemuseum belangstelling voor dit huis. Het museum heeft in 1979 het huis laten overkomen voor het Buitenmuseum. Het huis is in z’n geheel vervoerd. Het vervoer ging deels over de weg en deels over het water.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,934FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.6 ° C
16.2 °
12.2 °
69 %
1.8kmh
89 %
di
14 °
wo
14 °
do
17 °
vr
17 °
za
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.