Als echte Purmerender maak je natuurlijk wekelijks een rondje over de markt. Helaas wordt het rondje steeds kleiner, want bijvoorbeeld de kippen- augurken- vis- paarden- boter- kaas- schapen- koeien- en kalverenmarkt hebben het loodje gelegd vanwege veranderende verkoopmogelijkheden en voorschriften.
De overgebleven handel op straat is de warenmarkt. In vroeger dagen een feestje voor veel (boeren)gezinnen uit heel Waterland en de Zaanstreek, maar ook Purmerenders vermaakten zich er best. Marktkramen midden op de Westerstraat en Nieuwstraat met allerlei aanbiedingen. Elke keer keek ik met verbazing naar de gewiekste handelaar die een soort dropjes met wonderbaarlijke medicinale effecten, verpakt in een grote peul, aan de man probeerde te brengen. Ook de man die met speciale zeep jodiumvlekken uit een overhemd wist te krijgen, de bloemenhandelaar die vanuit zijn wagen de planten als op een veiling verkocht en de man die staande op de kraam pakjes verkocht waarvan de kopers niet wisten wat er in zat. Na zijn verkooppraatje vochten de kopers om een pakje te bemachtigen.
Voor mij is het tegenwoordig een uitje geworden, waarbij ik echte Purmerenders tegenkom, en dan de stand van zaken in de stad doorneem. Oud-marktmeester Kwadijk zei het al: “op de markt moeten mensen een rondje kunnen lopen langs aaneengesloten kramen’, maar ik verzeil nu regelmatig in stukken niemandsland. Toevallig zat ik onlangs bij een gemeentevergadering en verslikte me bijna in de koffie toen er gesproken werd over ‘veranderen’ van de warenmarkt, mede omdat ‘tegenwoordig vrijwel alleen ouderen de markt bezoeken’. Het voelde niet als twaalf messen in de rug, maar om mij als senior daar nou de schuld van te geven, dat gaat echt te ver.
Behoorlijk chagrijnig liep ik deze week mijn rondje en besprak met andere echte Purmerenders de situatie. We waren het, in tegenstelling tot commissieleden, volkomen met elkaar eens dat er iets moet veranderen, maar niet zoals voorgesteld tijdens de vergadering. We stelden vast dat het teruglopen van de warenmarkt ook te maken heeft met het verloren stuk tussen Nieuwstraat en Dubbele buurt (waar het winkelcentrum in de weg staat), de t splitsing Achter de kerk/Zuidersteeg, de Hoogstraat als onderbreking van het rondje, en de krappe sluipdoorgang langs de kramen op de Westerstraat.
Daarnaast is op de markt je gulden allang geen daalder meer waard en moeten kooplieden behoorlijk investeren in de huur van een stal. Ondernemers in de binnenstad die de warenmarkt graag willen behouden, laten dat echter, op een enkele uitzondering na, niet merken door ook actief deel te nemen aan de markt. Maar eerlijk is eerlijk, voor ons senioren marktervaringsdeskundigen is er verbetering. Vroeger moest je bij de visboer op de Westerstraat een dubbeltje betalen voor een portie gebakken hom en kuit en nu kan je bij de kaasboer in dezelfde straat gratis kaas proeven. Gratis en voor niets, maar de miniblokjes zijn zo klein dat sommige hongerige marktbezoekers een handjevol nemen en ik daarna meestal voor een lege kaasplank sta.
Kan daar niet wat aan gedaan worden? [email protected].
Meer columns van Boze Buurman:
https://regiopurmerend.nl/2017/02/15/column-boze-buurman/