15.2 C
Purmerend
woensdag 22 mei 2024
HomeRegionaalGrote zorgen om verstopte gemalen: "Geen afval in sloot gooien" (video)

Grote zorgen om verstopte gemalen: “Geen afval in sloot gooien” (video)

Regionaal – Om de droogte in de polder te bestrijden, laat het Hoogheemraadschap een grote hoeveelheid water vanuit sloten het land in. Maar omdat de sloten voor een groot gedeelte verstopt zitten, loopt het water niet goed door. “Er ligt allemaal slootafval en welvaartsafval, zoals blikjes en zakken voor de roosters.”

Normaal gesproken worden de gemalen gebruikt om overtollig water in de slootjes naar het IJsselmeer te sluizen. Maar nu is het zo droog dat juist de slootjes water nodig hebben van het meer. Vanuit de sloten wordt het water dan het droge land ingelaten, maar daarvoor moeten de roosters vrij zijn. “We vinden zelfs speelgoed en matrassen in het water. Als dat ervoor ligt, hebben we een probleem”, aldus Hans Blankendaal van het Hoogheemraadschap.

Blankendaal wil benadrukken dat het afval in de sloot zorgelijk is en roept de mensen op hier bewuster mee om te gaan. “Het gemaal is een belangrijk watersysteem, dus het zou fijn zijn als mensen hun rommel opruimen.”

Ook in Monnickendam maakt men zich zorgen over de aanhoudende droogte. Bij de sluis stroomt nu nog genoeg water vanuit het IJsselmeer naar de sloten in de polder, maar dat kan veranderen als het nog langer droog blijft. “Als de aanvoer van water in het IJsselmeer wegvalt, dan kunnen wij het ook niet uit het meer halen. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de sloten, want bij een laag waterpeil kunnen dijken uitdrogen”, aldus loco-dijkgraaf Rob Veenman. “Dan heb je enorm veel schade.”

Video: Mediapartner NH-Nieuws.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.2 ° C
16.2 °
14.4 °
83 %
3.1kmh
100 %
di
15 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.