12.8 C
Purmerend
zondag 14 april 2024
Home* GeschiedenisPlaquette architect Jan Stuyt aan Purmerends museum onthuld

Plaquette architect Jan Stuyt aan Purmerends museum onthuld

Purmerend – Op zaterdag 7 juli om 12.30 uur voor het Purmerends Museum op de Kaasmarkt hebben wethouder Mario Hegger en historicus en Stuytkenner Ber de Lange de plaquette van Jan Stuyt onthuld. De plaquette is gemaakt door beeldhouwer Jeroen Spijker.

De plaquette is onderdeel van een toekomstig drieluik over architecten in Purmerend. Verleden jaar werd al de plaquette van J.J.P. Oud onthuld. In 2019 zal de plaquette van architect Mart Stam het drieluik compleet maken.

Leuk detail is dat architect Jan Stuyt ook de architect is geweest van het oude stadhuis, nu trouwzaal en Purmerends museum, waar dus nu zijn plaquette is bevestigd. Hij heeft zes gebouwen ontworpen in Purmerend. Lange tijd werd Stuyt door de kunstcritici weggezet als de katholieke kerkenbouwer, die met zijn traditionalistische architectuuropvatting nooit de aandacht kreeg die Oud en Stam wel kregen. Langzamerhand is er sprake van een herwaardering.

Purmerender Dick Blokker heeft zich hard gemaakt voor de plaquettes van drie Purmerendse architecten. Het gaat om J.J.P. Oud, Jan Stuyt en Mart Stam. Blokker – lid van de groep stadspromotie – wil zo het DNA van Purmerend versterken. De kosten zijn 10.000 euro per stuk en zijn mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.

Dick Blokker geeft aan dat er bijzondere belangstelling is voor architect Jan Stuyt. Zo heeft een kleinzoon van Stuyt uit Antwerpen, ook Jan geheten, gemaild dat hij graag met enkele familieleden op 22 september naar Purmerend wil komen om een Jan Stuyt wandeling mee te lopen. Op 23 september komen er ca. 50 Stuyt-fans uit Sittard om ook deel te nemen aan de Stuytwandeling.

Meer informatie over Jan Stuyt op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Stuyt

Foto’s: Piet Jonker – Weidevenner.nl

Relevant artikel:

Onthulling plaquette J.J.P. Oud aan Purmerends MuseumSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,545VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.8 ° C
13.9 °
11.1 °
60 %
1.8kmh
98 %
zo
13 °
ma
8 °
di
9 °
wo
6 °
do
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.