4.9 C
Purmerend
zondag 5 februari 2023
HomePurmerendEikenprocessierups waargenomen in Purmerend

Eikenprocessierups waargenomen in Purmerend

Purmerend – Op twee plaatsen in Purmerend is de eikenprocessierups waargenomen. Volgens Wageningen University is het diertje niet eerder in Purmerend gezien. Het diertje is in Purmerend waargenomen aan de Mahatma Gandhistraat en op het golfterrein van Burggolf.

Ook in 5 andere gemeenten in Noord-Holland is de rups voor het eerst waargenomen, terwijl in de al bekende plaatsen nesten op nieuwe locaties zijn gezien. “De populatie breidt zich hier verder uit”, aldus Arnold van Vliet van Wageningen University.

Vorige week leek Noord-Holland nog verschoond te blijven van de eikenprocessierups. Uit cijfers van Jeukrups.nl bleek dat de rups alleen was gezien op een aantal plekken in en rond Amsterdam, in Hoofddorp en op slechts acht plekken van Haarlem tot op Texel. Volgens Arnold van Vliet van Wageningen University geeft dit echter geen compleet beeld. “Uit waarnemingen en contacten met bestrijders zien we dat de populatie eikenprocessierupsen zich hier wel degelijk verder uitbreidt.”

Volgend jaar nog meer

De reden hiervoor is een combinatie van factoren, meent Van Vliet. “Het komt door het fantastische weer van dit en vorig jaar, maar ook door een verlengde diapauze (ontwikkelingsstilstand bij insecten, red.). De dieren kruipen in de grond en vliegen er later uit. Waarschijnlijk zijn er volgend jaar nog meer eikenprocessierupsen. Dat zal het er voor de mensen niet gemakkelijker op maken.”

Het grootse probleem vormen de brandharen waarmee de eikenprocessierups is bedekt. Contact leidt tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of de luchtwegen. De klachten kunnen twee weken aanhouden. Elke rups heeft 700.000 van die brandharen.

Kopfoto: Creative Commons. Auteur: https://en.wikipedia.org/wiki/User:Kleuske


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,549VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
4.9 ° C
5.6 °
3.9 °
90 %
4.3kmh
15 %
zo
5 °
ma
7 °
di
5 °
wo
6 °
do
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.