Eikenprocessierups waargenomen in Purmerend

Purmerend – Op twee plaatsen in Purmerend is de eikenprocessierups waargenomen. Volgens Wageningen University is het diertje niet eerder in Purmerend gezien. Het diertje is in Purmerend waargenomen aan de Mahatma Gandhistraat en op het golfterrein van Burggolf.

Ook in 5 andere gemeenten in Noord-Holland is de rups voor het eerst waargenomen, terwijl in de al bekende plaatsen nesten op nieuwe locaties zijn gezien. “De populatie breidt zich hier verder uit”, aldus Arnold van Vliet van Wageningen University.

Vorige week leek Noord-Holland nog verschoond te blijven van de eikenprocessierups. Uit cijfers van Jeukrups.nl bleek dat de rups alleen was gezien op een aantal plekken in en rond Amsterdam, in Hoofddorp en op slechts acht plekken van Haarlem tot op Texel. Volgens Arnold van Vliet van Wageningen University geeft dit echter geen compleet beeld. “Uit waarnemingen en contacten met bestrijders zien we dat de populatie eikenprocessierupsen zich hier wel degelijk verder uitbreidt.”

Volgend jaar nog meer

De reden hiervoor is een combinatie van factoren, meent Van Vliet. “Het komt door het fantastische weer van dit en vorig jaar, maar ook door een verlengde diapauze (ontwikkelingsstilstand bij insecten, red.). De dieren kruipen in de grond en vliegen er later uit. Waarschijnlijk zijn er volgend jaar nog meer eikenprocessierupsen. Dat zal het er voor de mensen niet gemakkelijker op maken.”

Het grootse probleem vormen de brandharen waarmee de eikenprocessierups is bedekt. Contact leidt tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of de luchtwegen. De klachten kunnen twee weken aanhouden. Elke rups heeft 700.000 van die brandharen.

Kopfoto: Creative Commons. Auteur: https://en.wikipedia.org/wiki/User:Kleuske

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Wat u zegt