2.4 C
Purmerend
donderdag 7 december 2023
Home* Wat u schrijftRomantisch: maan kleurt vol rood door totale verduistering

Romantisch: maan kleurt vol rood door totale verduistering

Amsterdam – Wie vanavond, al dan niet met een geliefde, naar het zuidoosten kijkt, ziet daar een bloedrode maan opkomen. Dat komt door een totale maansverduistering. Die begint rond 21.30 uur. De totale eclips eindigt rond 23.14 uur, maar het duurt daarna nog twee uur voordat het maanlicht als vanouds schijnt.

De maan weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

De laatste keer dat een totale maansverduistering te zien was in Nederland, was in september 2015. Op 21 januari volgend jaar is er weer een totale eclips en daarna moeten we wachten tot september 2025.

Gaat u kijken en maakt u foto’s? Stuur deze dan in met locatie en je naam naar [email protected]. Wij zullen deze zaterdag rond de klok van 12 uur gaan plaatsen. Misschien haalt jouw foto wel de kopfoto.

Voorwaarden: Door in te zenden geeft u RegioPurmerend toestemming om de foto eenmalig in een artikel op zaterdag 28 juli 2018 te plaatsen en vrijwaart u RegioPurmerend van enige copyrightclaims.

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,525VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
2.4 ° C
3.3 °
1.2 °
80 %
5.8kmh
100 %
do
3 °
vr
8 °
za
9 °
zo
10 °
ma
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.