17.4 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomeColumnColumn van Tor Narra: Een Bellevue’tje

Column van Tor Narra: Een Bellevue’tje

Een Bellevue’tje

Mensen vragen mij hoe het nu verder moet met gebouw Bellevue op Tramplein 9. Dit naar aanleiding van eerdere vragen die ik als raadslid aan het college van B&W van Purmerend heb gesteld op 18 januari dit jaar. Vragen waarop het college drie maanden later – pas op 20 april – heeft geantwoord. Blijkbaar in de veronderstelling dat vragen van vertrekkende raadsleden geen prioriteit meer hebben? Het antwoord zelf is zoals helaas gebruikelijk ontwijkend en laat zien dat zowel college en ambtenaren weinig verstand hebben van een goede wijze van communiceren met gekozen volksvertegenwoordigers. Iets dat ik de laatste vier jaar meerdere malen heb aangegeven naar aanleiding van de beantwoording van vragen aan raadsleden in het algemeen.

Bellevue! Een gebouw dat al jaren ter discussie staat. Vooral naar aanleiding van de nieuwbouwplannen waar de eigenaar – wooncorporatie Intermaris – ons confronteerde. Intermaris had namelijk het plan opgevat om het historische en voormalige hotel-café/restaurant te slopen door deze te vervangen voor een modern zes verdiepingen gestapeld nieuwbouwproject. Een plan dat – toen de eerste plaatjes bekend werden – door de raad volledig is afgewezen aan deze beeldbepalende ‘poort van Purmerend’. Intermaris koos gelukkig ‘eieren voor haar geld’ en heeft haar plan toen teruggenomen naar de tekentafel.

Een van de grootste tegenstanders van de nieuwbouwplannen op deze plek was de Vereniging Historisch Purmerend (VHP) die al sinds 2014 haar zorgen bij zowel Interimaris als de gemeente kenbaar maakte. Dit ook via een petitie waarop 1600 intekenaars hun steun betuigden voor het behoud van het karakteristieke en beeldbepalende pand. De unanieme gemeenteraad maakte gelukkig ook korte metten met het voorgenomen plan en ‘verordonneerde’ dat bij nieuw te ontwikkelen plannen dit gebouw – in ieder geval de karakteristieke gevel – behouden zou moeten blijven. In een door de toenmalig wethouder aangekondigde brief aan de raad stelde hij een extern deskundige voor die een onafhankelijk advies kon formuleren.

Deze deskundige – architectuurhistoricus Wijnand Galema – adviseerde voor het behoud van het pand/gevel en herbestemming. De historische entree van de stad Purmerend zou ernstig worden aangetast indien er nieuw- dan wel hoogbouw op deze plek zou plaatsvinden. Aantasting van het beeldbepalende historische karakter in samenhang met de rest van de bebouwing op het Tramplein is niet wenselijk.

Tekst gaat door onder foto.

Dat Intermaris dit advies en het oordeel van de unanieme gemeenteraad tot zich had genomen bleek uit het feit dat Intermaris met de uitermate verrassende mededeling kwam dat het pand in zijn geheel zou worden gesloopt maar dat de gevel in aloude karakteristieke luister zou worden hersteld waarmee ook de realisatie van ongeveer 21 sociale huurwoningen mogelijk werd. Je zou zeggen iedereen blij! En dat waren we ook. Zowel de VHP, ik en de rest van de raad waren uitermate verrast met deze uitermate positieve mededeling van Intermaris, eens te meer omdat zij zich in het nabije verleden fel tegenstander hadden getoond van het historisch herbestemmen van het onderhavige perceel. Het was zelfs meer dan van Intermaris ten aanzien van dit pand werd verwacht.

Totdat? In december 2017 de verantwoordelijk wethouder meedeelde dat ‘De Raad van Toezicht’ van Intermaris de plannen van hun directeur naar de prullenbak verwezen en daarmee de eerdere toezegging voor het behoud en herstel volledig van tafel veegde. Waarmee we als gemeente werden teruggeworpen tot een patstelling van drie jaar geleden.

Blijkbaar weet ‘de gemeente’ niet met wie ze afspraken maken? Of de directeuren van corporaties of instellingen wel de juiste partners zijn? Moeten we ons niet behoorlijk ‘gebellevue’d’ voelen door Intermaris?

Het privaat georiënteerde college van B&W weet het blijkbaar ook niet. Zij doet de technisch gestelde vragen af door zich te verschuilen achter een bewonersbrief? Van Intermaris zelf notabene. Daarmee de besluiten van haar eigen raad volledig en doelbewust negerend, en dus onverhuld aangeeft dat bestuursrechtelijke besluiten van de gemeenteraad waardeloos zijn.

Nadat commerciële projectontwikkelaars al hun wensen en eisen op tafel leggen ten aanzien van hun winstbepalende stadsvervuiling is het blijkbaar nu ook de beurt aan maatschappelijke organisaties en corporaties om ons stadsbeeld te bepalen aan de hand van hun portemonnee. De gemeenteraad van Purmerend moet zich toch echt eens gaan afvragen of zij zelf weer aan het stuur wil zitten?

Tor Narra
8 augustus 2018Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,946FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
17.4 ° C
18.9 °
16.2 °
70 %
0.5kmh
4 %
za
16 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.