18.1 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeGemeenteCollege vraagt raad mee te denken over verdere ontwikkeling Wagenweggebied

College vraagt raad mee te denken over verdere ontwikkeling Wagenweggebied

Purmerend – Het college heeft op dinsdag 14 augustus 2018 besloten om het Beeldkwaliteitsplan Wagenweggebied voor te leggen aan de gemeenteraad. In dit plan worden zogenaamde welstandscriteria voor het Wagenweggebied voorgesteld, die voorschrijven hoe het gebied er straks uit moet komen te zien. Het voorstel wordt besproken in de commissie SOB op donderdag 6 september 2018.

Wethouder Thijs Kroese (Ruimtelijke ontwikkeling & Wonen) denkt dat de commissie zich ook kan vinden in het Beeldkwaliteitsplan: ‘In dit kleine gebied liggen kansen om relatief veel woningen te bouwen. De ligging is ideaal. Vlak bij alle voorzieningen en openbaar vervoer, maar buiten de binnenstad waardoor we hier ook hoger kunnen bouwen. Hier kunnen we echt een flinke slag slaan.’

Ontwikkeling Wagenweggebied

De gemeenteraad heeft in juni 2017 het Ambitiedocument voor de ontwikkeling van het Wagenweggebied vastgesteld. Daarin is de wens uitgesproken om het gebied te transformeren: van een gemengd bedrijventerrein naar een stadse woon- en werkbuurt. In het ambitiedocument zijn de kaders bepaald voor hoe het gebied er straks uit komt te zien. De ligging nabij de binnenstad, uitvalswegen, openbaar vervoervoorzieningen, aan water en groen maakt het mogelijk een stedelijk woon- en werkmilieu te faciliteren.

Hoogbouwvisie

In de Hoogbouwvisie voor Purmerend die de raad daarna heeft vastgesteld, staat onder meer dat hoogbouw vooral wenselijk is op knooppunten: plekken waar verschillende vervoerssoorten samenkomen en waar stedelijke activiteiten plaatsvinden. Het Wagenweggebied leent zich daarom bijzonder goed voor hoogbouw bij nieuwe projecten.

Meer dan 12 woonlagen?

In het Ambitiedocument is, onder andere voor het stuk tussen Albert Heijn en P3, bepaald dat de nieuwe gebouwen niet hoger worden dan 12 bouwlagen. Inmiddels hanteert het nieuwe college de ‘30-30-40’-norm: een norm voor nieuwbouw van minimaal 30% sociale huur, 30% middeldure huur en betaalbare koop en 40% vrij in te vullen. Om die norm te halen, kijkt dit college met een andere blik naar bestaande plannen. In de commissievergadering op donderdag 6 september aanstaande wil wethouder Kroese daarom bij de commissie polsen of men mogelijkheden ziet om hoger dan 12 lagen te bouwen. Kroese: ‘Het tekort aan woningen in Purmerend is enorm. Door hoger te bouwen kunnen meer woningen worden gerealiseerd en bestaat mogelijk meer ruimte om te bouwen voor de doelgroep waar de druk het hoogst is: sociale huur.’

Draagvlak

In de commissievergadering op 6 september licht de wethouder zijn plan verder toe. Kroese: ‘Waar eerder in het Ambitiedocument en nu in het Beeldkwaliteitsplan gesproken wordt van gebouwen met maximaal 12 lagen langs het spoor, zie ik juist tussen P3 en Albert Heijn kansen om extra woningen toe te voegen aan het plan door nog hoger te bouwen. Hoger bouwen is niet een doel op zich, maar kan wel een instrument zijn om te bereiken wat we voor ogen hebben: het verlichten van de druk, met name op de sociale woningmarkt. Uit de commissie moet blijken in hoeverre daarvoor draagvlak bestaat.’Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
18.1 ° C
19 °
17 °
73 %
5.4kmh
83 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.