11.7 C
Purmerend
donderdag 30 maart 2023
HomePurmerendTaal en muziek tijdens Week van de alfabetisering

Taal en muziek tijdens Week van de alfabetisering

PURMEREND – In de week van de Alfabetisering die van 3 t/m 9 september wordt georganiseerd vraagt Bibliotheek Waterland samen met lokale (taal) organisaties aandacht voor het probleem van laaggeletterdheid door verschillende activiteiten te organiseren . In deze week is er een programma rond taal en muziek, starten de cursisten weer op het NL plein en is er de presentatie van een bijzonder boek.

2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook (klein)kinderen voorlezen. De impact van laaggeletterdheid is heel groot op iemands persoonlijke leven maar ook op de maatschappij. Voor onze samenleving is het van belang dat iedereen kan lezen, schrijven, rekenen en om kan gaan met een computer.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan

Vaak zijn bedrijven en instellingen zich er niet van bewust dat hun brief, instructie, website of folder niet leesbaar is voor iemand die moeite heeft met taal. Het NL plein van de Bibliotheek wil graag helpen. Bedrijven, scholen en organisaties kunnen tijdens de week van de Alfabetisering hun folder of brief laten testen door laaggeletterden en helpen bij het herschrijven hiervan.

Inleveren van het materiaal kan in de speciale brievenbus op het NL plein op de 2e etage van de Bibliotheek Purmerend of mailen naar [email protected].

Taal en muziek

Muziek maken en liedjes zingen is ook belangrijk voor de taalontwikkeling en bovendien is het fijn om lekker mee te zingen. Daarom organiseert logopediepraktijk ISTO op woensdag 5 september van 14.00 – 17.00 uur een muziekmiddag in de logopediepraktijk aan de Waterlandlaan 81.

Op donderdag 6 september komt Drs Jasmina Apastolovic naar de Bibliotheek Purmerend om een korte lezing te geven over het belang van muziek bij de taalontwikkeling. Apastolovic is logopedist en de lezing is van 14.15 tot 14.30 uur.

Ook op donderdag 6 september: Zing Nederlands met me, Nederlandse liedjes zingen met anderstaligen en hun taalvrijwilligers onder leiding van Marlie Durge van Muziekschool Waterland. Iedereen mag mee doen tussen 14.30 -15.30 uur.

En daarna samen muziek maken met instrumenten van over de hele wereld onder leiding van Sven Keet. Jamsessie voor jong en oud van 15.30 – 16.30 uur. Neem zelf je instrument mee.

Boekpresentatie

Cees Baerts is de auteur van de verhalenbundel “ Het komt op als……..”. Een bijzondere prestatie want Baerts was vroeger heel dyslectisch. Op donderdag 6 september voorafgaand aan de Taal en muziek middag krijgt wethouder Harry Rotgans het boek aangeboden van Cees Baerts. Het boek kan daarna geleend worden in de Bibliotheek. De boekpresentatie van Cees begint om 13.30 uur.

Mijlpaal voor Purmerendse schrijver Cees Baerts

Bibliotheek Purmerend is gevestigd aan de Waterlandlaan nr. 40. Het NL plein is op de tweede verdieping. Meer info over de Week van de Alfabetisering op www.bibliotheekwaterland.nl/wva.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
11.7 ° C
13 °
10 °
86 %
1.3kmh
56 %
do
11 °
vr
11 °
za
9 °
zo
9 °
ma
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.