8.4 C
Purmerend
maandag 20 maart 2023
HomeColumnColumn van Tor Narra: Nog beter oud!

Column van Tor Narra: Nog beter oud!

Nog beter oud!

Beste mensen van het platform Beter Oud Amsterdam (open reactie).

Naar aanleiding van een door u gezonden brief aan de leden van de gemeenteraad te Purmerend van 1 juni 2018 en uw aanvullende verzoek van 1 augustus jongstleden, waarin u alsnog vraagt om aandacht en een reactie, wil ik u – als voormalig raadslid en huidig criticus – graag op de hoogte brengen van de status van uw brief en uw laatste verzoek.

De status is dat de gemeenteraad niets met uw verzoek zal doen en geen aandacht zal schenken aan uw bijgaande opsomming/pleitnotitie. Waarom niet? Omdat de raadsleden uw brief weliswaar hebben zien langskomen op de lijst van ingekomen stukken van de gemeente? Uw schrijven in dat geval door het college ‘min of meer is gewogen’ en dus door het college is gewaardeerd met het predicaat t.k.a. hetgeen – zoals u mogelijk weet – betekent dat uw brief ter kennisname is aangenomen. Dit predicaat houdt vooral in dat er geen inhoudelijke reactie op uw brief zal plaatsvinden. Tenzij? Er een raadslid of fractie met een verzoek komt het stuk wél als zodanig te behandelen. Dat is tot op heden niet gebeurd. Zo is de procedure! U zult dan ook formeel niets meer vernemen in antwoord op uw schrijven aan de gemeenteraad van Purmerend.

Er is echter nog een wijze waarop onze medeburgers en instanties een gemeenteraad kunnen aanschrijven. Dat kan namelijk in de vorm van ‘een raadsadres’. Een instrument dat de raad min of meer dwingt een ingekomen stuk te bespreken ter afdoening. In dit soort gevallen wordt het college meestal verzocht om met een inhoudelijke reactie te komen alvorens de raad haar standpunt bepaalt.

Blijkbaar is de gemeente Purmerend wat bevreesd om het raadsadres in te zetten omdat zij dit niet echt promoot via de reguliere informatie van de gemeente aan haar burgers, zoals bv. gemeenten als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Haarlem wel doen. Hierdoor ontstaat de indruk dat Purmerend blijkbaar een lage prioriteit geeft aan een dergelijk burgerinitiatief.

Inhoudelijk wil ik u wel van repliek dienen in de wetenschap dat ik uiteraard niet namens een gemeenteraad dan wel college reageer maar wel als een maatschappelijke mede-actor in deze problematiek.

Het valt het mij op dat u vooral ‘een erg lief verzoek’ aan de gemeente Purmerend heeft gericht. Een verzoek waarin u enerzijds een opsomming geeft van de beleidswijzigingen in de vernieuwde WMO-aanpak. Een aanpak dat vooral gestoeld is op neoliberale ideologieën welke m.i. nooit in bestuurlijk beleid terecht hadden moeten en kunnen komen. Uit uw verzoek maak ik echter op dat ‘de bij u aangesloten ouderen’ dergelijke beleidsuitgangspunten als realiteit hebben aanvaard?

Toch ben ik het grotendeels eens met de door u genoemde knelpunten welke zich overigens niet alleen bij ouderen voordoen. Ook kan ik mij wel vinden in de door u genoemde discrepanties. Om in mijn visie ouderen daadwerkelijk te manipuleren zich aan te sluiten op deze – eenzijdige en waarden loze, ideologische, instrumentale en opportunistische – doelstellingen van een politiek maatschappelijke minderheid.

U spreekt de wens uit dat ouderen zich meer bewust moeten zijn van de nu eenmaal optredende veranderingen sinds de herintroductie van het WMO-beleid van onze overheid. Uiteraard ben ik het met u eens dat iedereen zich bewust moet zijn van veranderingen in onze samenleving en juich ik daadwerkelijke participatie van iedereen toe. Mits dit een participatie betreft dat niet uitgaat van onderwerping aan een stigmatiserende ideologische retoriek maar van de wenselijkheid van concrete behoeften van mensen/ouderen. En dit zonder een retoriek uit te dragen dat uitgaat van het uitspelen van groepen in onze samenleving waarbij elk moreel maatschappelijk besef wordt uitgebannen. Stigmatiseringen als participeren, in eigen kracht en verantwoordelijk voor en met elkaar hoeft u deze ‘verloren generatie’ echt niet uit te leggen. Wat moet worden uitgelegd is waarom gevoelloos bestuurlijk en politiek Nederland zo disrespectvol met haar ouderen omgaat?

Uw voorstellen lijken wat mij persoonlijk betreft te veel ‘op dweilen met de kraan wijd open’. En gaat vooral voorbij aan de dictaten van eenzijdig opgelegde ideologische voorkeuren van een onrechtmatige bestuurlijke elite. Zonder dat u de opgelegde stigmatiserende dictaten zelf ter discussie wenst te stellen lijkt het mij niet raadzaam om ouderen mee te laten hobbelen in ‘de ditjes en datjes van opportuun beleid’. Dat is pas ‘eigen kracht’.

Hopelijk krijgt u nog antwoord van de juiste instanties.

Met vriendelijke groet,

Tor Narra

a.k.a. Ernst van Damme  
31 augustus 2018


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,559VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.4 ° C
9 °
7.8 °
93 %
1.3kmh
100 %
ma
8 °
di
11 °
wo
11 °
do
12 °
vr
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.