10.7 C
Purmerend
dinsdag 30 mei 2023
Home* VervoerHans Bakker presenteert "Parkeren onder de Where"

Hans Bakker presenteert “Parkeren onder de Where”

Purmerend – Gistermiddag, donderdag 6 september, overhandigde Purmerender Hans Bakker zijn visie op huidige en komende problemen met vervoer en parkeren in het centrum aan wethouder Eveline Tijmstra (Stadsontwikkeling binnenstad/centrum).

In het uitgebreide document komen verkeersproblemen, en de aanpak in andere steden, aan de orde en pleit Bakker voor een rigoureuze en gedurfde oplossing: Parkeren onder de Where. Wethouder Tijmstra prees de Purmerender voor zijn initiatief en beloofde het plan serieus te gaan bestuderen.

De Where was als brede waterloop tussen de Zuiderzee en het Beemstermeer eeuwenlang de levensader van de stad. Langs en in de nabijheid vestigden zich allerlei bedrijven, zoals zoutkeet, bierstekers zeepziederij, scheepswerf, touwslagerij, kuiperij, brouwerijen en pakhuizen. Dat betekende veel werk en vooral groei van de stad. Bijna zestig jaar geleden moest het water wijken, als oplossing voor parkeerproblemen, en werd de Where gedempt.

Stoom uit de oren

Nu, een ruim halve eeuw later, beschrijft Hans Bakker, als jongeling getuige van de demping, op heldere wijze de problemen met verkeer en parkeren, vooral vanwege de toenemende bouwactiviteiten in en rond de binnenstad. Hans: “Zoals het nu gaat, kan het niet langer. Automobilisten rijden soms ‘met stoom uit de oren’ door de binnenstad om een parkeerplek te vinden. Mensen blijven weg en winkelstraten verloederen.” Ook de op stapel staande bouw van woningen vraagt volgens Hans om maatregelen: “Het is nu al gevaarlijk op meerdere locaties en nieuwe bewoners met
nog meer auto’s zullen de problemen alleen maar vergroten. De Where moet terug, met auto’s eronder.”

Extra bonus

Parkeren onder de Where is volgens Hans dé oplossing. In het document beschrijft hij de voordelen van het terug brengen van water in de stad en het scheppen van parkeerplekken. “Als extra bonus kunnen de dan overbodige parkeergarages worden omgebouwd tot (starters)woningen en met een aantal op de juiste plekken geplaatste in- en uitgangen naar de parkeerdekken onder de Where wordt het voor bezoekers weer aantrekkelijk om te komen winkelen in Purmerend. Het toerisme zal toenemen en de winkelstraten zullen weer floreren.”

Kans

Ook de financiering wordt in het document duidelijk uitgelegd. Hans: “Geld is bij dit plan eigenlijk de minste reden om het niet te doen. Vijftig jaar geleden werd de Where gedempt vanwege parkeerproblemen, nu moet het omgekeerde gebeuren. Het is een geweldige kans voor oplossing van parkeer- en vervoersproblemen en Purmerend echt op de kaart te zetten.”

Het plan is hier te downloaden: Parkeren gedempte Where plan Hans bakker.pdf

Tekst en video: Piet Jonker – Weidevenner.nl

Foto’s Haico Kats


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,258FansLike
2,236VolgersVolg
1,588VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
10.7 ° C
11.7 °
9.4 °
81 %
2.7kmh
19 %
di
13 °
wo
19 °
do
15 °
vr
15 °
za
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.