18.8 C
Purmerend
maandag 20 mei 2024
Home* BijzonderBijzonder: Laaggeletterde Cees Baerts presenteert eerste boek

Bijzonder: Laaggeletterde Cees Baerts presenteert eerste boek

Purmerend – Afgelopen donderdag, 6 september, nam wethouder Harry Rotgans het eerste exemplaar van het nieuwe boek van Purmerender Cees Baerts in ontvangst. Het boek is een bijzondere bundel met 35 korte verhalen die geïnspireerd zijn op alledaagse situaties.

Bibliotheek Waterland vroeg afgelopen week samen met lokale (taal) organisaties aandacht voor het probleem van laaggeletterdheid door verschillende activiteiten te organiseren. Tijdens deze week presenteerde Cees Baerts zijn eerste boek.

Cees Baerts was acht toen hij te horen kreeg dat hij nooit een vak zou kunnen leren. Hij is laaggeletterd. Baerts schaamde zich en verzon toen dat hij een slecht handschrift had. “Dan konden anderen al het schrijven doen.”

Baerts werd loodgieter, werkte zich op tot zelfstandig ondernemer en leidde een schoonmaakbedrijf zonder dat iemand in de gaten had dat hij niet kon lezen. Zelfs zijn vrouw niet. Maar het bleef knagen, want als jongetje droomde hij er juist van om schrijver te worden. Maar toen kocht mijn vrouw een typemachine en was dat ook niet meer te gebruiken.” Pas na een paar jaar kreeg zijn vrouw door dat er iets niet klopte. “Want ik verzon overal uitwegen voor.”

Uiteindelijk kwam Baerts uit voor zijn laaggeletterdheid. Een lange, moeizame periode volgde. Het duurde nog zeven of acht jaar voordat hij kon lezen en schrijven. “En nog steeds kijkt mijn vrouw op de achtergrond alles voor me na.”

Nu heeft hij een verhalenbundel geschreven en daar is hij heel trots op. “Tegen mensen die dit ook hebben kan ik alleen maar zeggen: kom er alsjeblieft voor uit. Want het belemmert het plezier in je leven.”

Ook wethouder Rotgans benadrukte dat laaggeletterdheid een probleem is in de samenleving. “2.5 miljoen mensen hebben dit en dat moet veranderen. Trek aan de bel bij de gemeente, doe iets maar blijf er niet mee zitten en schaam je er zeker niet voor.”

De bekende presentator Cees Grimbergen van Omroep Max was ook naar de bibliotheek gekomen en prees Cees Baerts met zijn nieuwe bundel. Detail: 70% is waarheid en de andere 30% is verzonnen.

Cees is alweer bezig met twee nieuwe boeken die rond december 2018 en mei 2019 uitkomen.

Cees Baerts op NPO1 radio 1 “Met het Oog Op Morgen” Fragment van 5 september 2018.

 

De bundel is te verkrijgen bij de betere boekhandel (ISBN nr: 9789082828702) of via Broca.nu. De bundel is ook te leen bij Bibliotheek Waterland.

Foto’s: Rob Klaucke

Relevant artikel:

Mijlpaal voor Purmerendse schrijver Cees BaertsSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,551VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.8 ° C
20.1 °
16.7 °
76 %
4kmh
17 %
ma
19 °
di
21 °
wo
16 °
do
17 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.