16.9 C
Purmerend
donderdag 13 juni 2024
Home* nazomerfeestweek 2018Nazomerfeestweek: Pijprookwedstrijd in Proeflokaal Bakker

Nazomerfeestweek: Pijprookwedstrijd in Proeflokaal Bakker

Purmerend – De Purmerender Pijprokersvereniging De Gesellighe Dampkring organiseert elk jaar weer haar traditionele pijprookwedstrijd om de Marktstadtrofee en vanavond was het weer zover in Proeflokaal Bakker. Een Goudse pijp, 3 gram tabak, 2 lucifers vormen de attributen. Wie houdt het langste de brand in de pijp?

Opgericht op 17 april 1951 verwierf dit gilde reeds internationale bekendheid vanwege het simpele doel dat dit gilde nastreeft: het bevorderen van vriendschap tussen mensen, ongeacht rang of stand, ras of huidkleur.

Geschiedenis

In 1952, ter gelegenheid van het éénjarig bestaan, organiseerde “De Gesellighe Dampkring” een internationale pijprookwedstrijd tussen het oudste lid van het gilde, de heer (Opa) Klijzing en de heer Paul Spinola te Flint in de Verenigde Staten. De inzet van de wedstrijd was de tittel “Wereldkampioen Pijproken 1952”. Opa Klijzing wist de 3,3 gram tabak (thans 3 gram) gedurende een tijd van 93 minuten en 18 seconden brandende te houden tegen Spinola slechts 43 minuten. Opa Klijzing verwierf dus de titel “Wereldkampioen Pijproken 1952”. De wedstrijd stond onder controle van een internationaal samengestelde jury, terwijl deze unieke gebeurtenis door 76 journalisten, persfotografen, film- en radioreporters werd bijgewoond. De Wereldomroep verzorgde vier uitzendingen naar Amerika en het geheel werd door 162 Amerikaanse radiozenders uitgezonden.

Die avond om 23.00 uur was er een directe telefoonverbinding tussen Purmerend en Amerika en dit dan in het jaar 1952. Uniek. Door het winnen van de titel “Wereldkampioen Pijproken” werd middels Opa Klijzing het gilde over de hele wereld bekend.

Vanavond

Deze avond was de winnaar Rob Snijder (kopfoto) die met een tijd van 66 minuten en 3 seconden het langst de brand in de pijp hield. Op de tweede plaats eindige Cory Westerneng. Cory moest op 51 minuut de pijp aan maarten geven. Derde plaats: Cees Tishausen met een tijd van 50 minuten en 56 seconden.

De Gesellighe Dampkring is altijd op zoek naar leden. Heb je interesse? Kijk dan op http://www.degesellighedampkring.nlSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
16.9 ° C
17.8 °
15 °
60 %
4.9kmh
82 %
do
17 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °
ma
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.