6.7 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
Home* 360Beemsterburgwal: 15 jaar na de grote brand

Beemsterburgwal: 15 jaar na de grote brand

Purmerend – Gisteren, 11 september 2018, was het 15 jaar geleden dat er een grote brand was op de Beemsterburgwal. Hierbij werden in de nacht van 10 op 11 september 2003 vijf panden verwoest. De brand brak uit in de voormalig groenteveiling waar op dat moment een legerdump op de eerste verdieping gevestigd was. Ook een monumentale woning, een afslankinstituut met daarboven een woning, een hobbywinkel en een opslaggebouw met daarboven een woning ging in vlammen op. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds een gapend gat op de Beemsterburgwal.

De brandweer kreeg de melding binnen om 01:04 uur in de ochtend van 11 september. De brandweerploegen werden gealarmeerd om 01:06 uur. Om 01:10 uur werd de melding al middelbrand gegeven. Twee eenheden waren ter plaatse om 01:15 uur. Onmiddellijk werd er door de officier van dienst opgeschaald en “zeer grote brand” gegeven waardoor ook eenheden uit de regio zich naar Purmerend spoedde. Het sein “brand meester” werd gegeven om 05:21 uur.

Tekst gaat door onder foto

Gevel viel met een klap omlaag

Cees van der Linden, toenmalig voorzitter van Historisch Purmerend, was als een van de eerste ter plaatse. “Ik werd wakker van de ramen die eruit knalden door de hitte. Dat was denk ik kwart voor een. Het duurde wel lang voordat de brandweer kwam, toch zeker twintig minuten schat ik.” Cees vervolgt: “Wat een klap gaf het toen die voorgevel omlaag kwam. Het was een geluk dat er op dat moment geen mensen onder stonden, want anders was het slecht afgelopen.” Een geluk bij een ongeluk is dat het pand aan de linkerkant, op brandschade aan de buitenmuur na, gespaard is gebleven. 

Honderden mensen

“Vannacht stonden hier een paar honderd mensen. De hele brug en overkant van het kanaal zag er zwart van”, zegt Roeland Pasteuning. Ook Ada Koning beziet de uitgebrande ruïne met een mengeling van bewondering en medelijden. “Het is altijd erg als er mensen bij betrokken zijn, maar zo’n brand zelf is spectulair. Mooi rood is niet lelijk, zeg ik altijd.”

Tekst gaat door onder foto

Eigenaar langdurig ondervraagd 

Eigenaar van de panden Joop de Koekoek is de dag erna langdurig ondervraagd door de politie. Koekoek is sinds de jaren vijftig in het bezit van het pand waar de brand begon. Destijds dreef hij daar een timmerfabriek. Later kocht hij een deel van de omliggende panden op voor uitbreiding van de fabriek. “Gelukkig hadden ze al vrij snel door dat ik daar niets mee te maken had.”

Tekst gaat door onder foto
Opstelling brandweervoertuigen ten tijde van de brand

Hennepkwekerij

Oplettende agenten, die aanwezig waren bij de afzetting van het gebied rond de brand, zagen een man zich zenuwachtig ophouden aan de kop van de Beemstersteeg. Toen de politie deze man wilde aanspreken, ging hij er met een bromfiets vandoor. In de steeg werd, na zoekwerk, vervolgens in een pand een hennepkwekerij aangetroffen met een omvang van 600 hennepplanten

Geen aanwijzingen voor brandstichting

Er zijn toentertijd geen aanwijzingen gevonden dat de brand is aangestoken of iets dergelijks. De oorzaak van de brand is tot op heden onbekend.

Tekst gaat door onder foto

Zijn er eindelijk eens bouwplannen op deze plek?

Gemeente Purmerend: “De gemeente wil graag dat er op de lege plek aan de Beemsterburgwal nieuwe woningen worden gebouwd. We zijn blij dat de nieuwe eigenaar van de gronden een voorstel heeft gedaan voor een plan. De initiatiefnemer heeft een plan gemaakt voor woningbouw aan de Kanaalstraat en de Beemsterburgwal. Donderdag 19 april organiseerden Keukelaar Onroerend Goed B.V en Rietvink Architecten een inloop-informatieavond voor omwonenden van de Kanaalstraat. Zij hebben een ontwerp gemaakt voor de bouw van 27 (koop)appartementen en circa 40 openbare parkeerplaatsen aan de Kanaalstraat (fase 1) en een nog nader vast te stellen woningbouwprogramma gelegen aan de Beemsterburgwal (fase 2).”

“Het voorlopige ontwerp aan Beemsterburgwal gaat nu uit van 30 kleinere appartementen, maar dit kan nog wijzigen. Het ontwerp van de architect is een impressie van het mogelijke plan. Zoals bij andere bouwplannen in de binnenstad is het bouwen van woningen van invloed op de parkeersituatie in de omgeving. Het college voert nu eerst de opdracht van de raad uit om onderzoek te doen naar parkeren in de binnenstad. In het najaar wordt dit besproken in de raad. Daarna gaan we de plannen verder uitwerken met de ontwikkelaar.”, aldus de gemeente Purmerend in een reactie.

Huidige situatie Beemsterburgwal (360 graden)

Bronnen: NHD kranten september 2003 / Waterlands Archief Wielingenstraat.
Foto’s: Waterlands Archief Wielingenstraat – Rapport evaluatie brand Beemsterburgwal.
Impressies: Rietvink Architecten / Keukelaar Onroerend Goed B.VSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,900FansLike
2,550VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
76 %
4kmh
100 %
di
6 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.