* GeschiedenisPurmerend

100 jaar geleden uit de krant: Een avontuurlijke fietsdiefstal

Purmerend – Dinsdagmorgen plaatste de waarnemend sector arts alhier, zijn rijwiel voor het gebouw aan de Kanaalstraat. Dit zoo goed als nieuwe rijwiel zou bijna van eigenaar verwisseld zijn, doordat een persoon met lichtblauwe broek en bruine pet er op vandoor ging. 

De ontvreemding werd spoedig bemerkt, en werd door middel van het militair telegraafkantoor naar alle kanten getelefoneerd, zoo ook naar de gemeente Ilpendam, alwaar Luitenant Kwantes er met zijn rijwiel op uittrok om zoo mogelijk de dader in handen te krijgen. Bij de Vurige Staart zag hij den vermoedelijken verdachte met het rijwiel aankomen, en stond op de step een tweede persoon. Hij gelastte halt te houden, waaraan ze voldeden en bekende de wielrijder al dadelijk het rijwiel te hebben ontvreemd.

Hij scheen niet veel zin te hebben zich te laten arresteeren, doch sprong gekleed en al te water, en wist zwemmende de overkant te bereiken. Luitenant Kwantes bracht toen de 2e verdachte met het rijwiel naar Ilpendam en gaf de politie alhier kennis van zijne bevindingen. Hij trok er toen weder onmiddellijk zelf weer op uit, om zoo mogelijk de vluchteling te achterhalen. 

Door ijverig zoeken door weilanden en velden mocht het Luitenant Kwantes gelukken de vluchteling te vinden in een leege schuur van de heer De Haan, alwaar verdachte bewusteloos onder het hooi lag. Na hem te hebben bijgemaakt, werd hij naar Ilpendam getransporteert en overgegeven aan den inspecteur van politie alhier.

Uit het ingestelde onderzoek bleek, dat de verdachte de bagage op de bagagedrager op het rijwiel had verwijdert tusschen de fabriek “Hollandia” en de spoorbrug, alwaar het gedeeltelijk werd teruggevonden in een droge sloot. Een portefeuille met instrumenten welke verdachte van de bagage had medegenomen, werd teruggevonden bij de plaats waar verdachte te water sprong. 

De verdachte U. Van K. bleek tevens deserteur te zijn als verldartillerist te Ede. De tweede persoon, zijnde de broeder van de verdachte is na het onderzoek heengezonden. De dader is op transport naar Ede gesteld.

100 jaar geleden uit de krant beschrijft gebeurtenissen die door verslaggevers uit die tijd in de lokale en regionale kranten, meestal met veel humor, werden beschreven. Items hebben ten alle tijde betrekking op de regio. Dit is een maandelijks terugkerend item.

Bron: Waterland archief online kranten. Tien verschillende kranten uit de jaren 1854-1944 kunt u doorzoeken met de  krantenviewer. Zelf grasduinen in oude kranten kan hier: https://waterland.courant.nu.

 

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.