1.1 C
Purmerend
zondag 3 december 2023
HomePurmerendOverwhere-Zuid geselecteerd voor ‘proeftuin’ aardgasvrije wijk

Overwhere-Zuid geselecteerd voor ‘proeftuin’ aardgasvrije wijk

Den Haag – Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) kent aan 27 gemeenten een rijksbijdrage toe voor het aardgasvrij maken van een wijk. Daarvoor is uit de Klimaatenvelop van het kabinet 120 miljoen euro beschikbaar. In het Programma Aardgasvrije Wijken doen gemeenten kennis en ervaring op om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. Ook de pilotwijk in de Overwhere-Zuid is geselecteerd en kan een rijksbijdrage tegemoet zien. Er is door de gemeente gevraagd om 6,9 miljoen euro. Hoeveel geld er uiteindelijk uit de klimaatenvelop naar de pilotwijk gaat is nog onbekend. Dit wordt later bekend gemaakt.

Met het programma Aardgasvrije Wijken werkt het kabinet aan het halen van de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving moet een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ook helpt het aardgasvrij maken van wijken bij het beperken van de gaswinning in Groningen.

De plannen zijn onder andere beoordeeld op kwaliteit en de financiële onderbouwing. Ook werd gekeken hoe de plannen konden helpen bij mogelijke andere opgaven in de wijk. Om zoveel mogelijk kennis op te doen voor andere wijken is een gevarieerde groep geselecteerd: groot en klein, landelijke en stedelijk, verschillende technieken en spreiding door heel Nederland: elke provincie heeft minimaal één proeftuin.

Wethouder Paul van Meekeren is blij met de bijdrage voor de pilotwijk: “In ons coalitieakkoord hebben we afgesproken duurzaamheid prioriteit te geven in de komende periode. Aardgasvrij worden is daar een belangrijk onderdeel van. Deze rijksbijdrage is een steun in de rug en tevens een waardering voor de lijn die we in Purmerend al hebben ingezet.”

Het gebied dat is aangewezen als proeftuin wordt omzoomd door de straten Flevostraat, Burgemeester D. Kooijmanweg, Doplaan en dr. J.M. den Uyllaan. Binnen het aangewezen gebied is een grote variatie van vastgoed aanwezig; er zijn woningen in particulier eigendom, verenigingen van eigenaren, winkels, corporatiewoningen, een kerk en een school.

Eerder werd al bekend dat Rotterdam-Zuid en minimaal vier gemeenten in Groningen geselecteerd zouden worden. Op die plaatsen zijn extra kansen om de woon- en leefomgeving te verbeteren. In Groningen kan bijvoorbeeld de verduurzaming samengaan met de versterking van woningen.

Voor het delen van kennis en ervaring ontwikkelt de VNG voor alle gemeenten een speciaal programma. Dit programma gaat gemeenten helpen bij het invullen van hun regierol. Dit is nodig om de overgang naar aardgasvrije wijken te versnellen. Andere partners van het Programma Aardgasvrije Wijken zijn het ministerie van EZK, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UVW).

In het regeerakkoord is afgesproken dat voor het einde van de kabinetsperiode jaarlijks 30.000 tot 50.000 woningen aardgasvrij worden opgeleverd. Nieuw te bouwen woningen waarvoor na 1 juli een bouwvergunning wordt aangevraagd, moeten in principe aardgasvrij zijn. Gemeenten kunnen daar in bijzondere omstandigheden een uitzondering op maken. Bijvoorbeeld als een project vertraging zou oplopen of als aardgasvrij op een bepaalde locatie (nog) niet mogelijk is.

Relevante artikelen:

Grote meerderheid bewoners pilotwijk Overwhere-Zuid tekenen voor aardgasvrije woning

Aan de slag met aardgasvrij in Purmerend

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,523VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
1.1 ° C
2.2 °
0.5 °
75 %
5.8kmh
90 %
zo
2 °
ma
2 °
di
4 °
wo
5 °
do
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.