8.2 C
Purmerend
dinsdag 31 januari 2023
HomeColumnColumn van Toon Capel (92) - Waarom de drie columns?

Column van Toon Capel (92) – Waarom de drie columns?

Ze zijn meerdere keren geplaatst op RegioPurmerend.nl, in de Wijkkrant Gors en heeft de aandacht getrokken van de NPO Radio 1 die daar in een uitzending aandacht aan heeft gegeven. Ook RTV Purmerend toonde belangstelling. Het schrijven van de drie columns is geen toevallige oprisping. Het valt samen met het besef dat het beleid rondom zorg en wonen voor mensen op latere leeftijd is doorgeschoten. 

Veel verzorgingshuizen werden gesloten en de eisen om alsnog voor een plaats in aanmerking te komen zijn verzwaard. Ouderen moeten of ze dat willen of niet langer thuis blijven wonen. Heel vaak in een niet geschikte onaangepaste woning. Dat werd vergeten.

De zorg verplaatst zich steeds meer van verzorgingshuis en ziekenhuis naar de buurt

Meer eenzaamheid en ongelukken liggen op de loer. Dat gebeurd. Ziekenhuizen sturen hun patiënten steeds eerder naar huis. Daar moeten zij verder herstellen. Huisartsen moeten meer lichte ingrepen zelf gaan doen. De zorg verplaatst zich steeds meer van verzorgingshuis en ziekenhuis naar de buurt. Door vergrijzing vermindert het aantal mantelzorgers, vaak ouderen, sterk. Dat vraagt extra aandacht van beleidsmakers en gemeenten die daar niet altijd voldoende op toegerust zijn. Èn van de buurtbewoners omdat het hun buren zijn waar zij samen wonen en er wat over te zeggen willen hebben. 

Er komt nu mondjesmaat wat geld vrij voor tegemoetkomingen aan artsen die al overbelast zijn en voor het realiseren van een soort buurtopvang tussen verzorgingshuis en zelfstandig wonen in. De betrokken minister vraagt om meer samenwerking op wijkniveau van alle zorgverleners. Landelijke organisaties zeggen: “doe dat samen met wijkbewoners.”

Landelijke organisaties zeggen: “doe dat samen met wijkbewoners.”

In de Gors waar geen ontmoetingsplek van de mensen zelf is, schreeuwt om een Trefpunt waar ouderen, jongeren en hulpverleners elkaar kunnen ontmoeten en bijstaan. Het initiatief van zes wijkbewoners, nu tien, vraagt Uw steun. Zij zijn het Initiatiefgroepje Trefpunt Gors die zich daar voor inzetten. 

TOON CAPEL, 92 jaar jong, initiatiefnemer Trefpunt Gors en schrijver van de drie genoemde columns. 

[email protected]

Redactie: Wilt u Toon steunen zodat er een ontmoetingsplek in de Gors kan komen. Een email is genoeg. Toon neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.

Column van Toon Capel (91) – Gors tikkende tijdbom?

Column van Toon (91) – meer ouderen dood door vallen in eigen huis

Column van Toon (91) – eenzaamheid erger dan drank en drugs?


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,204FansLike
2,236VolgersVolg
1,550VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.2 ° C
9 °
6.8 °
88 %
3.1kmh
100 %
di
8 °
wo
7 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.