* OM

Openbaar Ministerie Noord-Holland is benieuwd naar jouw mening

Regionaal – “Tien maanden cel voor babbeltruc dievegges.” “Man krijgt vier maanden cel na geweld in Purmerend.” “Werkstraf na wiet telen in Zaanse huurwoning.” Dit soort koppen verschijnt geregeld in de media.

Het Openbaar Ministerie (OM) brengt dagelijks verdachten van een strafbaar feit voor de rechter en formuleert op de zitting een strafeis. Het OM maakt o.a. gebruik van richtlijnen om de strafeis te bepalen. Wat vindt de samenleving eigenlijk van de hoogte van deze strafeisen? Vind jij de strafeisen te mild, te hoog of moet er misschien op andere wijze worden bestraft? Het OM Noord-Holland wil graag jouw mening horen! Daarom organiseert het OM een burgerforum. Aan de hand van een aantal fictieve mishandelingszaken kun je laten horen wat jij passende strafeisen vindt en wat je strafverzwarende of juist strafverminderende omstandigheden vindt. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 29 november 2018 (in de avonduren) in Haarlem.

Interesse? Meld je aan! 

Wil je op 29 november meepraten? Meld je dan uiterlijk 2 november 2018 aan door een e-mail te sturen naar [email protected]. Vermeld daarbij je voornamen, achternaam, adres, telefoonnummer, leeftijd en beroep. Laat ook weten waarom je er graag bij zou willen zijn. Het OM gebruikt jouw gegevens om deelnemers te selecteren die als groep een goede dwarsdoorsnede van de bevolking vormen. De gegevens worden alleen voor dit doel gebruikt en na het burgerforum worden ze vernietigd. Je ontvangt uiterlijk 12 november bericht.

Resultaten

De resultaten van het burgerforum worden gebruikt om te bepalen of de richtlijnen voor strafeisen nog passend zijn. Het gaat dus niet om directe inspraak in (specifieke) strafeisen, maar de resultaten van het burgerforum worden wel als één van de factoren (naast bijvoorbeeld de deskundige mening van de eigen officieren van justitie) meegenomen bij het opstellen van nieuwe richtlijnen. Uit een eerdere peiling bleek bijvoorbeeld dat mensen het voor de straf(eis) geen verschil vonden maken of een woninginbraak ’s nachts of overdag plaatsvond. Het wel of niet thuis zijn van de bewoners vonden ze wel belangrijk in de afwegingen voor de hoogte van de strafeis. Op basis hiervan is de richtlijn voor woninginbraken aangepast.

Over het OM

Het OM is de enige instantie in Nederland die mensen strafrechtelijk kan vervolgen door ze voor de rechter te brengen. Het OM stelt daarbij steeds de vraag of het gaat om een strafbaar feit en of er voldoende bewijs is. De strafeis die het OM formuleert moet recht doen aan de ernst van het misdrijf en de gevoelens in de samenleving. De hoogte van de straf is mede afhankelijk van de richtlijnen die het OM daarvoor heeft gesteld en moet binnen de kaders van de wet vallen. De rechter beslist over de zaak en bepaalt de hoogte van de straf.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.