Purmerend

Dag van de witte stok: wethouder steekt blind een kruising over

Purmerend – Blind of slechtziend oversteken: durft u het aan? Wethouder Rotgans nam vanochtend de proef op de som. Hij stak met een blinddoek en een witte stok het kruispunt bij Triton over. Hierbij werd de wethouder begeleid door een lid van de Oogvereniging. Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio maken zich allemaal hard voor mensen met een visuele beperking.

De witte stok wordt lang niet door alle weggebruikers gekend en erkend. Daarom is het goed om fietsers en automobilisten te laten weten hoe belangrijk het is om voor de witte stok te stoppen. Wist u trouwens dat niet stoppen voor een stok een boete kan opleveren van €130. “Bestuurders moeten blinden, voorzien van een witte stok met 1 of meer ringen voor laten gaan.”

Bewustwording

De witte stok staat blinde en slechtziende personen toe om zichzelf zelfstandig te verplaatsen, en waarschuwt de omringende verkeersdeelnemers dat deze een visuele beperking heeft. Het verhaal is duidelijk, maar onderzoeksresultaten laten zien dat blinden en slechtzienden, in praktijk, nog vaak in vervelende en zelfs gevaarlijke situaties terechtkomen.

Ook in Purmerend is er volgens de aanwezigen nog veel te winnen. “De koemarkt waar een geleidelijn opeens in de goot stopt. De geleidelijn op het Gouw tussen de Melkwegbrug en de Hoogstraat die vol staat met fietsen. Er is een klankgroep toegankelijkheid waar alles wordt besproken en waar de oogvereniging bij aanhaakt. Maar als je dan als gemeente iets doet voor deze doelgroep dan moeten we het wel in 1 keer goed doen.”, geeft de voorzitter aan.

Geleidelijn

Geleidelijnen zijn de witte en gele ribbellijnen bij o.a. stations, bushaltes en oversteekplaatsen. Dit is een hulpmiddel voor stok- en geleidehondengebruikers om de weg te vinden op perrons en in de omgeving van bushaltes. De routes obstakelvrij houden is essentieel voor het gebruikersgemak. “Een geleidelijn is top, zet je fiets er dus niet op.”

Meer informatie: www.stopvoordewittestok.nl

Foto’s:

Wethouder in gesprek met de organiserende organisaties
Wethouder in gesprek met de organiserende organisaties
Foto van een blindegeleidehond kijkend in de camera
De wethouder steekt zijn witte stok op om het kruispunt over te steken
De blinddoek zit er goed op
Wethouder wordt begeleid door iemand van de oogvereniging

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.