12.9 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomePurmerendDag van de witte stok: wethouder steekt blind een kruising over

Dag van de witte stok: wethouder steekt blind een kruising over

Purmerend – Blind of slechtziend oversteken: durft u het aan? Wethouder Rotgans nam vanochtend de proef op de som. Hij stak met een blinddoek en een witte stok het kruispunt bij Triton over. Hierbij werd de wethouder begeleid door een lid van de Oogvereniging. Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio maken zich allemaal hard voor mensen met een visuele beperking.

De witte stok wordt lang niet door alle weggebruikers gekend en erkend. Daarom is het goed om fietsers en automobilisten te laten weten hoe belangrijk het is om voor de witte stok te stoppen. Wist u trouwens dat niet stoppen voor een stok een boete kan opleveren van €130. “Bestuurders moeten blinden, voorzien van een witte stok met 1 of meer ringen voor laten gaan.”

Bewustwording

De witte stok staat blinde en slechtziende personen toe om zichzelf zelfstandig te verplaatsen, en waarschuwt de omringende verkeersdeelnemers dat deze een visuele beperking heeft. Het verhaal is duidelijk, maar onderzoeksresultaten laten zien dat blinden en slechtzienden, in praktijk, nog vaak in vervelende en zelfs gevaarlijke situaties terechtkomen.

Ook in Purmerend is er volgens de aanwezigen nog veel te winnen. “De koemarkt waar een geleidelijn opeens in de goot stopt. De geleidelijn op het Gouw tussen de Melkwegbrug en de Hoogstraat die vol staat met fietsen. Er is een klankgroep toegankelijkheid waar alles wordt besproken en waar de oogvereniging bij aanhaakt. Maar als je dan als gemeente iets doet voor deze doelgroep dan moeten we het wel in 1 keer goed doen.”, geeft de voorzitter aan.

Geleidelijn

Geleidelijnen zijn de witte en gele ribbellijnen bij o.a. stations, bushaltes en oversteekplaatsen. Dit is een hulpmiddel voor stok- en geleidehondengebruikers om de weg te vinden op perrons en in de omgeving van bushaltes. De routes obstakelvrij houden is essentieel voor het gebruikersgemak. “Een geleidelijn is top, zet je fiets er dus niet op.”

Meer informatie: www.stopvoordewittestok.nl

Foto’s:

Wethouder in gesprek met de organiserende organisaties
Wethouder in gesprek met de organiserende organisaties
Foto van een blindegeleidehond kijkend in de camera
De wethouder steekt zijn witte stok op om het kruispunt over te steken
De blinddoek zit er goed op
Wethouder wordt begeleid door iemand van de oogverenigingSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
12.9 ° C
13.9 °
11.1 °
73 %
2.6kmh
73 %
do
19 °
vr
20 °
za
17 °
zo
20 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.