10 C
Purmerend
donderdag 25 april 2024
HomePurmerendPurmerender wint Low Car Diet Noord/Zuidlijn en ruilt auto in voor E-Bike

Purmerender wint Low Car Diet Noord/Zuidlijn en ruilt auto in voor E-Bike

Purmerend – Purmerender Peter Grooters heeft de mobiliteitswedstrijd Low Car Diet Noord/Zuidlijn gewonnen. Grooters heeft een maand lang zijn auto ingeruild voor de combinatie van een e-bike en de Noord/Zuidlijn. Aan de wedstrijd van De Reisbeweging deden bijna veertig Zuidassers mee, die ten noorden van station Noord wonen. Zij konden op deze manier de nieuwe metrolijn uitproberen, die je sinds 22 juli razendsnel van Amsterdam-Noord naar Zuid brengt.

Grooters maakte alle twintig werkdagen gebruik van de Noord/Zuidlijn door vanuit Purmerend eerst met een e-bike naar station Noord te fietsen, om daar zijn reis met de nieuwe metro te vervolgen naar zijn kantoor in het WTC. 

Auto ingeruild voor hoofdprijs: de e-bike

De winnaar mag hierdoor de fiets houden, waarmee hij de afgelopen maand pendelde tussen zijn huis en metrostation Noord. Hij reageerde enthousiast op de uitslag. “Nu moet ik er echt aan geloven haha. Ik wilde eerst nog de P&R actie uitproberen, dus met de auto naar Noord en dan met de metro. Maar vanaf nu laat ik de auto voor de deur staan en ga ik trots op mijn mooie e-bike naar Noord”. Grooters pendelde sinds hij op de Zuidas is gaan werken iedere dag met de auto, maar kiest nu een e-bike met de Noord/Zuidlijn voor zijn woon-werkverkeer.

Gedurende de wedstrijd vielen ook weekwinnaars in de prijzen. Zij krijgen tot en met maart de tijd om ook hun collega’s te overtuigen van de voordelen van een e-bike. De Reisbeweging en fietsenleverancier E-bike to go stellen aan alle weekwinnaars twee e-bikes ter beschikking die zij bij hun bedrijf neer mogen zetten. Werknemers van o.a. ROC Amsterdam, MUFG en het Openbaar Ministerie kunnen hierdoor ook wennen aan deze snelle fietsen. 

Resultaten: autogebruik gehalveerd; e-bikegebruik ruim verdubbeld.

Voorafgaand aan de wedstrijd maakten de deelnemers 52% van hun ritten met de auto (of motor) en 18% met de combinatie fiets en OV. Tijdens de wedstrijd pakte slechts 22% de auto en werd er in 49% van de gevallen met de combinatie e-bike en Noord/Zuidlijn gereisd. Het aandeel van de fietsritten bleef ongeveer gelijk en bij de combinatie van de Noord/Zuidlijn met de auto als voor- en natransport groeide licht. 

Ontspannen arriveren

De wedstrijd is georganiseerd door Stichting De Reisbeweging. De Reisbeweging heeft als missie om duurzame mobiliteit te stimuleren door middel van gedragscampagnes. Het Low Car Diet Noord/Zuidlijn is hier een mooi voorbeeld van. Directeur Naard Hermans: “Wij willen mensen anders naar hun mobiliteit laten kijken en ze uitdagen om de ingeslepen patronen eens te heroverwegen. Wij laten ze dan een maand lang bijvoorbeeld een e-bike of de trein proberen. Dat is natuurlijk goed voor het klimaat, maar vaak ook voor de reiziger zelf. Die merkt ineens dat hij meer beweegt, ontspannen op werk arriveert en dat het eigenlijk zelden regent.” In juni 2019 organiseert De Reisbeweging weer het nationale Low Car Diet. Tientallen bedrijven gaan dan wederom de strijd met elkaar aan, om een maand lang zo duurzaam mogelijk te reizen. 

It’s your choice

Het Low Car Diet Noord/Zuidlijn is onderdeel van de campagne ‘It’s your choice’ die er op is gericht om het gebruik van de Noord/Zuidlijn te stimuleren door kennismakingsacties. It’s your choice wordt uitgevoerd in opdracht van Vervoerregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland, Breikers en ORAM. 

Meer informatie hier: https://lowcardiet.nl/noordzuidlijn/



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,903FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10 ° C
11.7 °
8.3 °
63 %
8.5kmh
100 %
do
9 °
vr
11 °
za
13 °
zo
15 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.