3 onderzoeken in Purmerend naar verzwegen buitenlands vermogen

Purmerend – Gemeenten en de SVB kunnen bij constatering van verzwegen vermogen de uitkering stopzetten en het ten onrechte verstrekte geld terugvorderen. In 2017 zijn er bij Purmerenders met een uitkering 2 onderzoeken gedaan naar verzwegen vermogen. Ook dit jaar is er 1 onderzoek geweest. Dat blijkt uit de uitzending van Nieuwsuur gisteravond.

Het gaat in Purmerend in ieder geval om een onderzoek naar verzwegen vermogen in Turkije en Marokko. Hierbij gaat het in hoofdzaak om het hebben van onroerende en roerende goederen in het land van herkomst die ten tijde van het aanvragen van een uitkering niet zijn opgegeven. Van de onderzoeken in Purmerend is bekend dat ze niets hebben opgeleverd. Er is geen terugvordering geweest en er is ook geen aangifte gedaan bij het OM.

Nieuwsuur vroeg aan gemeenten (verantwoordelijk voor de bijstandsuitkeringen) en de SVB (verantwoordelijk voor de zogeheten AIO-uitkering) hoe vaak er de afgelopen jaren onderzoek is gedaan naar verzwegen vermogen in het buitenland. In 2016 en 2017 is er landelijk 625 keer onderzoek gedaan in Turkije, 154 keer in Marokko en in Suriname 130 keer. In Turkije is daarbij dus 17 miljoen aan verzwegen bezit aangetroffen, voor Marokko en Suriname zijn geen bedragen bekend.

De onderzoeken voor gemeenten worden veelal gedaan door het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF), dat valt onder het UWV. De SVB schakelt vaak de Sociaal Attaché van de Nederlandse ambassade in het betreffende land in.

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Wat u zegt